Oud-hoofdredacteur Paul van de Water overleden

9 december 2022
Beeld:

Bob Bronshoff

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
9 december 2022

Paul van de Water is op 8 december in zijn woonplaats Almere overleden. Hij was hoofdredacteur van Havana, de voorloper van HvanA. Later werd hij directeur bij universiteitsblad Folia, dat toen ook nieuws over de HvA bracht. 

Als hoofdredacteur leidde Paul van de Water (Amsterdam, 1953) tussen 2008 en 2010 de redactie van Havana, waar hij Jim Jansen opvolgde. Vervolgens ging hij vijf jaar lang aan de slag bij Folia, het blad van de UvA.

 

In die tijd fuseerden beide redacties met elkaar en gingen ze nieuws over zowel de UvA en HvA maken. Toen in 2018 de besturen van de UvA en HvA weer opsplitsten, keerde er ook een apart medium terug voor de HvA: HvanA. 

 

Geen blad voor de mond

Van de Water, die vanaf 2016 ook nog even projectmanager bij de HvA werd, was niet iemand die een blad voor de mond nam. Zeker niet wanneer iets binnen de universiteit of hogeschool voorbij zijn ‘frustratietolerantie’ ging of gestoeld was op een ‘drijfzandbewering’: dan liet hij zich gelden met een opinie. Van nature was de historicus echter een rasoptimist, zoals hij zelf schreef in de Havana van januari 2009. ‘Zelfs als het glas halfleeg is, ben ik blij dat er in ieder geval een glas is.’ 

 

De oud-hoofdredacteur was in zijn laatste jaren een productief historicus en publiceerde enkele boeken. Kortgeleden promoveerde hij nog op een onderzoek naar gewelddadige collaborateurs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waarover Folia hem heeft geïnterviewd. Rond die tijd werd ook bekend dat Van de Water ongeneeslijk ziek was. Hij is 69 jaar geworden.