Nieuwtje: instroom buitenlandse studenten moet worden beperkt

30 november 2022
Beeld:

Kyrie Stuij

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
30 november 2022

Er komen te veel internationale studenten naar Nederland toe. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, die wil dat daar verandering in komt. Vóór de zomer van 2023 moet er een wetsvoorstel liggen waarmee de instroom van buitenlandse studenten kan worden beperkt.

De afgelopen jaren is het aantal buitenlandse studenten in Nederland bijzonder hard toegenomen. Maar dat kan zo niet langer, vindt de Tweede Kamer. De toegankelijkheid van sommige opleidingen staat namelijk te veel onder druk, bovendien is er in studentensteden een groeiend tekort aan kamers. 

 

Regeringspartijen VVD en CDA dienden samen met BBB, JA21 en Pieter Omtzigt een motie in, die door een meerderheid van de Tweede Kamer is gesteund. Dat betekent dat minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap in de pen moet en voor de zomer met een plan op de proppen moet komen. 

 

Vooral op de universiteit is het aantal internationale studenten opvallend. Zo komt inmiddels bijna de helft van het aantal nieuwe UvA-studenten uit het buitenland. Hoe anders is dat op de HvA, waar nog altijd relatief weinig internationale studenten staan ingeschreven. In 2021 ging het om bijna vier procent van het aantal HvA'ers: ongeveer tweeduizend studenten, dus. 

 

In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.