Sportdocenten spannen zich in bij triatlon in Nieuw-West

11 juni 2018
Beeld:

Privéarchief Martin Breedijk | Cees Vervoorn, lector topsport en onderwijs

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
11 juni 2018

Je bent sportdocent of niet: ook buiten werktijd houden docenten van de faculteit Bewegen, Sport & Voeding ervan zich flink in te spannen, zoals afgelopen zondag bij de triatlon in Nieuw-West.

‘Het is niet héél extreem, maar je moet er wel een beetje voor trainen. En van tevoren een paar dagen geen alcohol drinken.’ Zo omschrijft Martin Breedijk, docent sport, management & ondernemen, zijn voorbereiding op de triatlon van afgelopen zondag in Amsterdam Nieuw-West.

 

Hij moest dan ook geen marathon lopen, maar deed samen met zeven andere collega-docenten en alumni van de faculteit Bewegen, Sport & Voeding (BSV) mee aan de ‘sprint triatlon’, een verkorte versie van de klassieke triatlon.

Beeld: Privéarchief Martin Breedijk | Van links naar rechts: Martin Breedijk, Marije Deutekom en Cees Vervoorn

Podiumplekken

Toch was het parcours best pittig: 750 meter zwemmen in de Sloterplas, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer rennen. Sommige deelnemers deden mee aan alle onderdelen, maar er kon ook worden samengewerkt in duo’s of trio’s.

 

Samen sleepten de docenten bij verschillende onderdelen meerdere podiumplekken in de wacht. Hans Mackaaij, docent bij sport, management & ondernemen, deed alle rondes in zijn eentje en werd eerste bij de mannen boven de zestig.

Lectoren Marije Deutekom en Cees Vervoorn behaalden als ‘gemengd trio’ samen met Breedijk een tweede plek.

 

De grote winnaar was Eelco Berkhout, oud-student sport, management & ondernemen. Over het fietsen, lopen en zwemmen deed hij in totaal 1 uur, 7 minuten en 22 seconden. Dat leverde hem de eerste plek overall op in de categorie mannen boven de veertien jaar.  

‘Ik loop al triatlons sinds mijn zestiende’

Gezellig

Onder de deelnemende HvA’ers waren zowel nieuwelingen als oudgedienden. ‘De meesten van ons doen het al heel erg lang, zelf loop ik triatlons sinds mijn zestiende,’ zegt Breedijk. ‘Maar er zijn ook een paar mensen bij die pas vorig jaar zijn begonnen.’

 

De groep probeert ongeveer twee keer per jaar mee te doen aan een triatlon. De volgende staat in september al op de planning: dan verschijnen ze op de Bosbaan in het Amsterdamse bos. ‘Er worden uitslagen bijgehouden, maar we doen het vooral omdat het gezellig is om samen te sporten.’