Nieuwtje: rente op je studieschuld wordt 0,4%, mbo’ers betalen meer

6 oktober 2022
Beeld:

Anne Posthuma

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
6 oktober 2022

Vanaf volgend jaar betaal je als student weer rente over je studieschuld. Het Financieele Dagblad berekende hoe hoog die rente voor studenten in het hoger onderwijs wordt. De uitkomst: 0,4 procent. Opmerkelijk is overigens dat mbo’ers nog veel meer de klos zijn. 

Ieder jaar wordt een nieuw rentepercentage vastgesteld over je studieschuld. Dat percentage bepaalt wat je extra moet terugbetalen over het bedrag dat je hebt geleend bij Ome Duo. Wacht eens even: wat je leent, is toch gewoon wat je terugbetaalt? Daar komt toch geen rente overheen? Nee, niet waar: het is alleen dat die rente de afgelopen zes jaar op nul procent stond. 

 

Vanaf 2023 komt daar verandering in. Voor hbo’ers en universiteitsstudenten zal de rente eind dit jaar vastgesteld worden op 0,4 procent, volgens het Financieele Dagblad (FD). Heb je een gemiddelde studieschuld van 20.000 euro, dan betekent dit dat daar komend jaar (0,004 x 20000 =) zo’n 80 euro bijkomt. Volgend jaar wordt er weer een nieuw rentepercentage vastgesteld.

 

Mbo’ers betalen meer

Mbo’ers met een studieschuld zijn nog meer de sigaar. Het FD bericht dat er voor hen andere regels gelden. Een mbo’er met een studieschuld gaat waarschijnlijk 1,8 procent rente betalen over het geleende bedrag. Die gaat met een studieschuld van 20.000 euro dus maar liefst 360 euro extra moeten betalen. Waarom er andere regels gelden voor de mbo’er is volgens het Financieele Dagblad niet duidelijk.

 

De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United maken zich al langer boos over het feit dat er weer een rente komt op de studieschuld. Zij lanceerden onlangs een petitie tegen de renteverhoging, die meer dan 100.000 keer werd ondertekend. Volgens de bonden is het verhogen van de rente de zoveelste klap voor de pechgeneratie, die ook al geen studiefinanciering kreeg. 

 


In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.