Pabo en verpleegkunde vooralsnog minder populair bij studenten

11 mei 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Irene Schoenmacker
Op
11 mei 2022

Slecht nieuws voor het onderwijs en de zorg: de pabo en verpleegkunde trekken komend studiejaar tot dusver minder studenten. Toch zijn de opleidingen, ondanks de tekorten in het werkveld, nog niet zo bezorgd. ‘We moeten in september maar zien hoeveel studenten er echt in de klas zitten.’

In het collegejaar 2021 wilden nog 207 studenten voltijds studeren aan de pabo. Komend jaar zijn dat er nog 190. Dat lijkt een klein verschil, maar met het huidige lerarentekort is elke afgestudeerde pabostudent er eentje. Dat tekort liep in oktober op tot ruim 15 procent, bleek uit een rapport van de gemeente.
 
In 2021 wist de Pabo HvA juist weer eventjes meer studenten te trekken, maar die trend lijkt nu dus niet door te zetten. ‘Die opleving zagen we ook terug bij andere opleidingen’, zegt Anke Laffort, hoofd communicatie bij de faculteit Onderwijs & Opvoeding. ‘Het was het coronajaar, en we zagen dat studenten daarom andere keuzes maakten. In plaats van een tussenjaar, waar je niet zoveel aan had omdat de wereld op slot zat, besloten de studenten toch maar te studeren. Dat zag je in de cijfers terug.’

‘Natuurlijk willen we zoveel mogelijk studenten, maar in absolute aantallen valt de daling mee’

Indicatie
Studenten konden zich tot 1 mei voor een studie inschrijven. Deze vooraanmeldingscijfers zijn een indicatie en niet definitief, omdat studenten zich vaak voor meerdere opleidingen tegelijk inschrijven. De definitieve inschrijfcijfers verschijnen pas in januari.
 
Daarom maken Laffort en haar collega’s zich nog niet direct zorgen over het lagere percentage aanmeldingen. ‘Zoals het nu lijkt, starten we in september wel met hetzelfde aantal klassen’, aldus Laffort. ‘Natuurlijk willen we, gezien het lerarentekort, zoveel mogelijk studenten opleiden, maar in absolute aantallen is het aantal vooraanmeldingen gezakt van 207 naar 190. Dat valt mee. We moeten in september maar zien hoeveel studenten er daadwerkelijk in de klas zitten.’
 
Nederland kent ook een groot tekort aan verpleegkundigen. In 2030 is dat tekort opgelopen tot 120.000 werknemers, denkt ABF Research, die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het onderzoek uitvoerde. Oftewel, zaak om meer studenten te trekken. Maar bij de voltijdopleiding Verpleegkunde meldden zich eveneens minder studenten aan: daar gaat het om 12,4 procent minder dan het jaar ervoor. Dat percentage ligt ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde.

‘We vermoeden dat vorig jaar de heldenrol van verpleegkundigen nog tot de verbeelding sprak’

Minder heldhaftig
‘We hebben niet echt een goede verklaring voor de daling’, zegt Corine Latour, opleidingsmanager bij Verpleegkunde, ‘behalve het vermoeden waar vorig jaar de heldenrol van verpleegkundigen nog tot de verbeelding sprak, we nu zien dat het gaat om ‘inhaalzorg’. Dat klinkt minder heldhaftig. Verder zien wij ook dat er in tijden van baanonzekerheid mensen eerder voor een baan in de zorg kiezen, maar op dit moment kan je in iedere sector aan de bak.’ Tot slot wijst Latour erop dat de instroom al tien jaar stijgt. ‘Een heel platte redenatie kan zijn dat we gewoon een jaartje een beetje dippen.’
 
Het onderwerp staat ‘vanzelfsprekend’ op de agenda, zegt Latour, maar de opleiding gaat nu niet vol inzetten met bijvoorbeeld een campagne om meer studenten te trekken. ‘Het is eerst ook bezien hoeveel studenten, of hoe weinig, er daadwerkelijk starten. We kijken komend studiejaar hoe het loopt met de nieuwe studiefinanciering en de nasleep van corona, voor we eventueel een plan maken’, aldus Latour.
 
Bedrijfskunde populair
Uit de vooraanmeldingscijfers blijkt dat vooral Bedrijfskunde aan populariteit lijkt te winnen. Daar meldden zich 748 studenten aan: ruim 25 procent meer dan het jaar ervoor. Het is het hoogste studentenaantal in vier jaar tijd. Procentueel gezien verloor de voltijdopleiding tot leraar Duits de meeste interesse van studenten: daar zitten volgend jaar misschien maar vier studenten in de collegezaal.
 
Gemiddeld genomen lopen de vooraanmeldingscijfers van de HvA gelijk aan de landelijke cijfers. De Vereniging Hogescholen maakte deze maand bekend dat er zich 1 procent minder hbo-studenten had aangemeld. Voor de HvA lijken de studentenaantallen komend studiejaar ongeveer gelijk te blijven aan het vorige jaar.