Beeldig – acht jaar HvA door de lens van fotograaf Daniël

25 april 2022
Beeld:

Daniël Rommens | De Wibautstraat, Daniëls meest gebruikte foto op deze website

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
25 april 2022

In de rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Deze week een speciale aflevering, want na acht jaar fotograferen en filmen op en rond de HvA, neemt Daniël Rommens afscheid van HvanA. Hij blikt terug, in willekeurige volgorde.

Ik heb de hogeschool altijd als een heel fotogenieke plek gezien. Er gebeurt machtig veel en doordat alles gericht is op de praktijk valt er veel te zien. Ik kan dus op geen betere manier afscheid nemen dan het maken van een overzicht van mijn acht jaar als pottekijker op de HvA.

Op pad met Suradd Felicia, metrobestuurder en bouwkundestudent (2017)

Suradd was een van de weinige studenten die als bijbaantje een Amsterdamse metro bestuurt. Dat betekende minder uitgaan, collega’s die over hypotheken praten – en balen van natte rails en leuke meisjes die net buiten bereik van zijn binnenspiegel gaan zitten. ‘Dan is m’n dag wel een beetje verpest. Dat zeg ik je eerlijk’, zei hij destijds tegen Folia-collega Sterre van der Hee.

Beeld: Daniël Rommens | Suradd in zijn metro, met uitzicht op zijn faculteit Techniek naast het Amstelstation
Beeld: Daniël Rommens

Met studenten mee naar Monaco voor een race met zonneboten (2019)

De studenten van CleanMobility bouwen elk jaar allerlei duurzame voertuigen, waarmee ze meedoen aan internationale wedstrijden. Samen met collega Esra Can maakte ik een korte film over hun belevingen tijdens de Solar Boat Challenge in Monaco.

Ruud, vaste gast van Café Fest (2019)

De kruk aan de kop van de bar van Café Fest was altijd bezet. Ruud Veeninga (1951-2021) dronk er elke dag van de week trouw zijn Vieux-Sprite. De foto maakte ik voor dit interview met Ruud, geschreven door collega Kyrie Stuij.

Beeld: Daniël Rommens

De Leeuwenburg toen en nu

Wat is de geschiedenis van al die gebouwen van de HvA eigenlijk? Met die vraag ging ik in 2021 op pad. Waar nu duizenden studenten lopen, waren vroegen weilanden, een belastingkantoor of een chocoladefabriek. Check het hele verhaal hier.

Beeld: Daniël Rommens & Stadsarchief Amsterdam

Symmetrie

Als je jaren in dezelfde gebouwen rondloopt, dan gaan bepaalde dingen je opvallen. Zoals de symmetrie die je op verschillende plekken terugvindt.

Beeld: Daniël Rommens
Beeld: Daniël Rommens

Verlaten campus

Na de zoveelste lockdown weten we wel hoe het eruit ziet: een lege campus. Maar al in 2019 kregen we een voorproefje van dat dystopische beeld. Doordat het openbaar vervoer niet reed, kwam geen HvA’er naar of van de campus. De oplettende kijker ziet een beeld dat mij inspireerde om het item over symmetrie te maken.

Voordat het Jakoba Mulderhuis gebouwd werd (2018)

Generaties HvA-studenten liepen er dagelijks langs: het betonnen bunkertje op het Rhijnspoorplein. In 2018, vlak voordat de eerste palen van het Jakoba MulderhuisToen nog onder de werktitel ‘Conradhuis’ de grond in gingen, doken we – letterlijk – de historie van dit gekke gebouwtje in.

Beeld: Daniël Rommens | De plek waar nu het Jakoba Mulderhuis staat
Beeld: Daniël Rommens | Het bunkertje met een streetart-afbeelding van Anne Frank, vlak voor de sloop

De HvA bestaat vooral uit mensen

Hoewel je in dit overzicht veel foto’s en video’s van gebouwen hebt gezien, vond ik de mensen op de HvA altijd het leukst om in beeld te brengen.

Beeld: Daniël Rommens | Lector Walther Ploos van Amstel voor een verhaal over voetgangers in Amsterdam
Beeld: Daniël Rommens | Aviationstudent Bas Broekstra voor een verhaal over zijn onderzoek bij de Nederlandse luchtverkeersleiding
Beeld: Daniël Rommens | Eerstejaarsstudenten tijdens de introductieweek bij de sportfaculteit
Beeld: Daniël Rommens | Een pauzerende student bij het Benno Premselahuis
Beeld: Daniël Rommens | Genomineerden voor de titel Docent van het Jaar, wachtend in de gangen van Carré op de bekendmaking
Beeld: Daniël Rommens | Amfi-studenten achter de schermen tijdens een modeshow
Beeld: Daniël Rommens | De eerste ‘digitale’ opening van het collegejaar in Café Fest in 2020

Midden tussen de HvA’ers

Deze foto heb ik niet zelf gemaakt. Ik plaats ’m toch, omdat-ie laat zien dat HvanA zich in de afgelopen jaren midden tussen de HvA’ers heeft geplaatst. Omringd door studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers van de hogeschool benoemden we hier in 2019 Bowi Jong tot HvA’er van het jaar.

 

En op die plek hoort HvanA te staan. Midden tussen de HvA’ers, met oog voor de mooie verhalen en een kritisch oog waar dat nodig is. Maar ook omringd door HvA’ers die het belang van een onafhankelijk platform als HvanA zien en beschermen. Het ga jullie goed, ik heb er acht jaar lang van genoten om mijn ogen open te houden bij deze fantastische instelling.

Beeld: Tim van den Broek