Ongedocumenteerde jongeren kunnen nu ook studeren aan de HvA

11 maart 2022
Beeld:

Mariet Dingemans | Marjolijn Kaak (links) tijdens de ondertekening van de afspraken met de gemeente

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
11 maart 2022

Jongeren zonder verblijfsstatus kunnen vanaf deze maand studeren bij de HvA en andere Amsterdamse hogescholen en universiteiten. Die afspraak hebben de onderwijsinstellingen en de gemeente donderdag gemaakt.

Tot deze week konden jongeren zonder verblijfsvergunning na hun achttiende niet terecht bij een vervolgopleiding in het hoger onderwijs, ook als ze geboren zijn in Nederland of het grootste deel van hun jeugd en schooltijd hier hebben doorgebracht.

 

De HvA vindt dat die jongeren werden ‘uitgesloten van de maatschappij’. Daarom heeft de hogeschool onder aanvoering van bestuursvoorzitter Jopie Nooren en directeur studentenzaken Marjolijn Kaak er mede voor gezorgd dat die jongeren nu wel terecht kunnen om te studeren.

‘De HvA voelt zich verantwoordelijk om te bouwen aan een maatschappij waarin mensen gelijke kansen hebben’

‘De HvA voelt zich verantwoordelijk om jongeren te laten studeren en te bouwen aan een maatschappij waarin mensen gelijke kansen hebben, ongeacht waar zij vandaan komen’, zegt Nooren. ‘Dit convenant is een belangrijke stap om dit mogelijk te maken voor deze groep.’

 

De onderwijsinstellingen gaan de jongeren contractonderwijs gaan aanbieden, zodat ze certificaten bij een opleiding kunnen behalen. De studenten hoeven ook minder te betalen voor de opleiding. De gemeente gaat bovendien een alternatief regelen voor de studiefinanciering, waar jongeren zonder verblijfsvergunning normaal geen aanspraak op kunnen maken. De afspraken zijn gemaakt voor twee jaar.

 

HvanA schreef eerder een verhaal over de manier waarop de HvA het voor ongedocumenteerde jongeren al mogelijk maakte om een opleiding te volgen. Dat ging volgens Marjolijn Kaak soms ‘langs de randen van de wet’. Check hieronder het hele verhaal.