Sana’s koekjes brengen de Pakistaanse gastvrijheid naar Nederland

27 januari 2022
Beeld:

HvanA | Pakistaanse koekjes

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
27 januari 2022

Student Sana is trots op haar Pakistaanse roots en is van mening dat we in Nederland nog wel wat gastvrijer mogen zijn. Daarom verkoopt ze traditionele Pakistaanse koekjes, om de cultuur wat meer op de kaart te zetten. ‘Onze gastvrijheid begint en eindigt met lekkernijen.’

De tafel is gedekt met wit servies en staat vol met koekjes en bladerdeeghapjes. ‘Proef maar hoor’, is het eerste wat Sana Ilyas (19, Human Resource Management) zegt. Haar zus Erum schenkt vast chai thee in. Het is een typisch Pakistaans chai biscuits-moment, dat meerdere keren per dag plaatsvindt. ‘In de ochtend en aan het einde van de middag is het een gewoonte dat je met familie en vrienden samenkomt en theedrinkt’, vertelt Sana.

 

Haar grootouders komen uit Pakistan, maar zelf is ze in Nederland geboren en opgegroeid. En hoewel je in ons land allerlei gerechten uit verschillende culturen kan krijgen, is de Pakistaanse keuken nog vrij onbekend. Vanwege haar passie voor haar afkomst en het plezier in bakken, richtte Sana daarom haar eigen onderneming Dastaan op. Hiermee verkoopt ze samen met haar zus typisch Pakistaanse koekjes, die zowel online als in een aantal fysieke winkels - waaronder de University Store - te koop zijn. 

Beeld: HvanA | Sana (rechts) met haar zus Erum

Verhaal

Dastaan betekent verhaal in het Urdu, de nationale taal van Pakistan. Met haar bedrijfje wil Sana het verhaal van gastvrijheid overbrengen. ‘In Pakistan is het een gewoonte dat je iets meeneemt als je op bezoek gaat. Ik heb dit ook meegekregen van mijn ouders, dus ik bak altijd iets lekkers wanneer ik bij iemand langsga.’ Het is een blijk van waardering, legt ze uit. ‘Je laat zien dat je dankbaar bent voor het feit dat diegene moeite doet om je thuis te ontvangen en dat jij van tevoren ook aan diegene hebt gedacht.’

 

De koekjes die Sana verkoopt zijn op smaak gemaakt met kardemom en komijn. ‘De Pakistaanse keuken maakt veel gebruik van specerijen, vooral kardemom’, vertelt Sana. Het geeft smaak aan het eten en zou gezond zijn. Het meeste bekende gerecht van Pakistan is Biryani. ‘Dit is een kruidig rijstgerecht met vlees en aardappel. Het is dé feestmaaltijd van het land en wordt altijd gegeten op bruiloften. Je zal niemand tegenkomen in Pakistan die dit niet lust.’ Een gerecht als Biryani maken kan wel twee of drie uur duren. ‘In Nederland zijn we altijd vrij haastig. In Pakistan nemen ze veel uitgebreider de tijd om eten te maken en te dineren.’

Recept voor Pakistaanse chai

 

Benodigdheden voor twee personen:

- 250 ml (volle) melk

- 250 ml water

- 2 zakjes zwarte thee

- 2 kardemompeulen

- Suiker naar smaak

 

Bereidingswijze:

  1. Doe het water en de theezakjes in een steelpan en breng aan de kook. Maak de kardemompeulen open en voeg deze ook toe.
  2. Voeg de melk toe, zodra het water begint te borrelen.
  3.  Zet de chai op een laag vuur en laat het vijftien minuten koken.
  4. Giet het mengsel door een zeef, om de schil en zaden van de kardemompeulen eruit te halen.
  5. De chai is nu klaar om geserveerd te worden. Voeg suiker toe naar smaak.

Die samenhorigheid en gastvrijheid wil Sana graag meer naar Nederland brengen via haar koekjes. ‘Onze gastvrijheid begint en eindigt met lekkernijen. Als iemand op bezoek komt, komt diegene niet alleen voor koffie of om te eten. Vooraf serveren we hapjes met chai en ook daarna nemen we de tijd voor lekkernijen.’

 

Chocola

Naast het traditionele lichte koekje met kardemom, heeft ze ook een variant met chocola bedacht. ‘De chocola vervangt de kardemom, zodat ook mensen die niet zo van een kruidige smaak houden de structuur kunnen proeven. Chocola wordt veel gegeten in Nederland en vindt bijna iedereen lekker.’ Het exacte recept voor haar koekjes wil ze niet delen. Lachend: ‘Dat blijft natuurlijk geheim, anders komt niemand ze meer kopen.’

 

In de toekomst wil Sana workshops geven met haar zus. ‘Het lijkt ons leuk om dan koekjes en andere Pakistaanse gerechten te maken en ondertussen te kunnen vertellen over de cultuur.’ Want Pakistan is veel meer dan alleen lekker eten. ‘Ook de kleurrijke en gedetailleerde kleding en het land zelf zijn prachtig.’