Meer genderneutrale wc’s op de HvA? Asva regelt het alvast

19 november 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
19 november 2021

Je hoeft (bijna) alleen maar een andere sticker voor op de wc-deur te plakken en het is geregeld: een genderneutraal toilet. Asva Studentenunie vindt dat er niet genoeg van zijn op de HvA en plakte daarom ‘gewoon een wc’ over de mannetjes en vrouwtjes op de toiletten.

Het is Wereld Toilet Dag. Jaarlijks wordt daarmee aandacht gevraagd voor het belang van schone en veilige toiletten. Reden om actie te voeren voor de basisbehoefte van studenten en medewerkers die zich nog niet veilig op de plee voelen, vindt de Asva Studentunie samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Beeld: Daniël Rommens | Emma Buining

De Amsterdamse studentenclub wil zo aandacht vragen voor toiletgangers die zich als transgender of non-binair identificeren. Voor studenten en medewerkers die niet in het toilethokje ‘man’ of ‘vrouw’ passen, zijn namelijk nog altijd niet genoeg genderneutrale toiletten beschikbaar, vindt de studentenvakbond.

 

Niet zoeken
‘De basisbehoefte voor trans- en non-binaire personen wordt nog altijd onnodig bemoeilijkt’, laat Asva-voorzitter Emma Buining weten. Zij wil dat niemand door een gebouw hoeft te zoeken om zijn, haar of hun behoefte te doen: op elke verdieping in HvA-gebouwen zou in ieder geval een genderneutraal toilet beschikbaar moeten zijn.

‘Je gaat thuis ook naar hetzelfde toilet. Het is de normaalste zaak van de wereld’

‘Je gaat thuis ook naar hetzelfde toilet. Het is de normaalste zaak van de wereld om samen naar dezelfde wc te gaan’, vindt Buining. ‘De HvA kan ze ook allemaal genderneutraal maken. Dan is het ook geen politiek onderwerp meer.’ Met alleen andere stickers ben je er trouwens nog niet. Er moeten in de wc’s bijvoorbeeld ook hygiënische bakken voor menstruatieartikelen komen.

 

Amfi is voorbeeld voor HvA
De HvA gaf in oktober al gehoor aan de roep om meer genderneutrale toiletten. Inmiddels zou er in elk HvA-gebouw een te vinden moeten zijn, maar dat zijn er volgens de ASVA dus nog niet genoeg. Modeschool Amfi loopt voor de troepen uit: daar is vorige week het laatste gescheiden toilet genderneutraal gemaakt. ‘Een voorbeeld voor de rest van de HvA’, vindt Buining als ze erachter komt dat de actievoerders daar geen stickers meer hoeven te plakken.