Ontspannen je ‘P’ halen? Ouderejaars vertellen hoe

30 augustus 2021
Beeld:

Unsplash

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
30 augustus 2021

Nu zit je nog volop in de intro, maar straks begint het studeren echt. Een van je eerste doelen is waarschijnlijk het halen van je propedeuse. Hoe haal je die punten op een ontspannen manier? Ouderejaars delen hun tips.

Ja, beter lees je de studiegids. En het helpt ook om op tijd te beginnen met leren voor je tentamen. Die tips kennen we wel. Maar wat hebben HvA-studenten nou echt gedaan om hun eerste jaar goed door te komen?

 

1. Maak vrienden, ook met docenten

Een tip die meerdere studenten je op het hart drukken. En dan gaat het niet alleen om klasgenoten. ‘Bouw tenminste een band op met met één docent’, zegt Kayleigh Duddink, die studeert voor docent Aardrijkskunde. Andere ouderjaars vallen haar bij: netwerken met studenten en docenten zorgt ervoor dat je je sneller thuis voelt en dat je bij mensen terecht kan voor vragen.

 

2. Plan alsof je leven ervan afhangt

Klinkt misschien als een open deur, maar veel ouderejaars zweren erbij: maak een planning. Verslind to-do-lijstjes. Schrijf je deadlines op. Simpel, maar effectief. Lisa Schmidt (Creative Business): ‘Vanaf het begin een wekelijkse planning maken heeft mij echt geholpen het overzicht te bewaren.’

3. Google Docs is je vriend

Je hebt allerlei digitale oplossingen om samenwerken makkelijker te maken. Linda Vinke (Forensische Opsporing) is fan van Google Docs. ‘Daarmee kun je gezamenlijk in een online document werken. Dan hoef je niet steeds de nieuwste versie van een verslag door te sturen. Het is handig voor feedback en je ziet ook of mensen bezig zijn met wat je met elkaar hebt afgesproken. Zo kom je er niet vlak voor de deadline achter dat iemand iets niet heeft gedaan.’ Een groepsapp op Whatsapp met je team doet ook wonderen.

 

4. Relativeer

Studeren is niet altijd leuk. Heb je een vak waar je maar geen zin voor kan maken? Laat je daar dan niet door afschrikken, zegt Julia Kroonen (Creative Business). ‘Want dat stomme vak volg je volgend jaar toch niet meer.’ Lang leve het relativeren.

5. Fix een lotgenoot

Of beter gezegd: een studeerbuddy. Yara Visschers (Communicatie) overleefde daarmee vorig jaar het volledige online studiejaar. ‘Zo alleen op mijn kamer vond ik het fijn dat ik een foto kreeg van mijn buddy, die ook aan het studeren was. We wisselden samenvattingen uit en liepen die samen door. Het was ook gezellig om met elkaar te Facetimen, dat hoefde ook niet altijd over school te gaan.’

6. Bewaar je aantekeningen op een slimme plek

Wel zo fijn als je die les van weken geleden nog eens wil teruglezen. Een praktische tip is om de PowerPoint-slides voor je hoorcollege te downloaden en daar je aantekeningen in te schrijven. Hoppa, alle informatie op één plek.

 

7. Vier je weekend 

Doe het: vier je weekend. Leg die studieboeken opzij. Meerdere studenten kunnen het niet genoeg benadrukken: ‘Rustmomenten zijn key om op adem te komen na alle nieuwe informatie’, zegt Emilie Schelhaas (Pedagogiek). Linda Vinke (Forensisch Onderzoek) raadt daarnaast aan om de eerste maand van je studiejaar nog niet te gaan werken. ‘Dan ben je echt nog je draai aan het vinden.’

 

8. Zoek hulp als je vastloopt

Je leven verandert als je gaat studeren. Opeens heb je meer verantwoordelijkheid, moet je zelfstandiger te werk gaan en misschien woon je wel op jezelf. Het is volkomen logisch als je vastloopt of door de bomen het bos niet meer ziet. Maak gebruik van de hulp op de HvA. Trek bijvoorbeeld op tijd aan de bel bij je studieloopbaanbegeleider. Die kan je eventueel ook doorverwijzen naar de studentendecaan, bijvoorbeeld bij persoonlijke omstandigheden.