Met de groententafel van Niek eet je zelfgekweekte tomaatjes voor de buis

2 juli 2021
Beeld:

Marloes van de Wakker | Met deze bijzettafel kun je zelf groenten kweken in huis.

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
2 juli 2021

Tuinieren in je kleine donkere studentenkamer of op driehoog achter: het kan met de functionele meubels van student Niek Rijnsburger (24, Engineering). Zo heb je altijd munt in huis voor een lekker kopje muntthee of sla voor een verse salade.

Wie dacht dat het kweken van eigen groenten alleen iets was voor mensen met een moestuin, heeft het fout. Tijdens het volgden van de minor Ondernemerschap richtte Niek Rijnsburger samen met medestudenten Lauryn Grootfaam en Martijn van Heezik (Communication & Multimedia Design) en Stan Habets (Fontys Hogescholen) de onderneming Yard Indoor Farming op.

 

De naam zegt het al: de studenten maken meubels en interieusdesigns waarmee je makkelijk zelf groenten of kruiden kunt kweken in huis. Niek showt ons zijn ontwerp.

Hoe kwam je op het idee om meubels te ontwerpen waarmee je binnen kunt kweken?

‘De doe-het-zelfcommunity rond indoor farming is vrij groot. Indoor farming betekent simpelweg dat je binnen kweekt, zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er zijn mensen die hele Ikea-kasten ombouwen tot kweekkast om zelf binnen groente te verbouwen. Maar er zijn nog nergens kant-en-klare kweekmeubels te koop die geen extra ruimte in huis innemen.’

Beeld: Marloes van de Wakker | Niek kweekt sla in zijn zelf ontworpen bijzettafel.

Waarom zouden we onze eigen groenten en kruiden moeten verbouwen?

‘Het wordt steeds lastiger om alle mensen op de wereld van voedsel te voorzien, want door de opwarming van de aarde mislukken oogsten vaker. Wat als dit vijf jaar achter elkaar gebeurt? Als mensen een deel van hun eigen eten kweken, hebben ze altijd iets achter de hand.’

 

‘Binnen kweken is ook heel handig, doordat je weinig last hebt van weerinvloeden zoals enorme regenbuien of hittegolven. Daarbij is zelf kweken beter voor het milieu, doordat het minder verpakkingen en CO2-uitstoot kost. Natuurlijk hebben we niet de ruimte om alles zelf te kweken thuis, maar alle beetjes helpen.’

 

En jullie zorgen ervoor dat dit kweken in huis makkelijker wordt?

‘Ja. Met onze functionele meubels kan iedereen in huis kweken, zonder dat dit veel moeite of ruimte kost. Ook mensen zonder tuin of balkon, zoals studenten vaak. Het is bovendien heel laagdrempelig, doordat alleen af en toe het water ververst hoeft te worden.’

 

Want jullie gebruiken bij het kweken een speciale techniek: hydropnics. Hoe werkt dat?

‘Bij hydroponics wordt geen aarde gebruikt, maar groeien de wortels van de planten direct in water met toegevoegde voeding. Omdat de wortels de voedingsstoffen op deze manier beter opnemen, groeien de planten sneller. Bovendien scheelt het grond en verspil je minder water.’

Beeld: Marloes van de Wakker | De Mini Yard

Jullie eerste product is de Mini Yard, waarmee je kruiden kunt kweken in een glazen pot. De Mini Yard kost 19,50 euro. Is dat niet aan de prijzige kant voor een bosje basilicum?

‘Als je puur kijkt naar het bedrag waarvoor je een basilicumplant in de supermarkt kunt kopen wel ja. Maar nu heb je alles op maat om je eigen verse kruiden te kweken. Bovendien kun je het systeem hergebruiken, dus dit is een stuk duurzamer. Als de basilicum op is, heb je alleen wat zaadjes nodig om er daarna iets nieuws in te kweken.’

 

Deze potten met kruiden hebben daglicht nodig om te groeien. Hoe zit het dan met het kweken in donkere binnenruimtes?

‘De bijzettafel die we hebben ontworpen, gaat een stap verder dan de Mini Yard. Terwijl je bovenop je kopje koffie hebt staan, groeien onderin verse groenten. Ingebouwde ledlichten bootsen natuurlijk zonlicht na, waardoor je ook in een donkere ruimte planten kunt kweken. Nu is het nog een wankel prototype dat ik zelf in elkaar heb gezet, maar het idee is dat dit tafeltje straks ook te koop is. De tafel werkt ook met het hydroponicssysteem. Onder de kartonnen plaat zit water waar de wortels van de plantjes inzitten. Deze zaadjes heb ik een paar dagen geleden gezaaid en zijn nu al ontkiemd. Over twee weken kan ik de sla waarschijnlijk al eten.’