Bestuur HvA kritisch over ‘laat’ besluit van de minister over coronaregels

24 juni 2021
Geplaatst door
Stella Vrijmoed
Op
24 juni 2021

Op 16 augustus kan mogelijk de anderhalve meter worden losgelaten in het hoger onderwijs. De minister besluit dit pas drie dagen voor deze datum definitief. Het HvA-bestuur vindt dat ‘vrij laat’.

Eerst zou het hoger onderwijs al begin juli te horen krijgen of de anderhalve meter mag worden losgelaten in het nieuwe studiejaar. Nu is dat ruim zes weken verschoven naar een datum die vlak voor het begin van dat jaar ligt. Dat schrijft minister Van Engelshoven in een brief aan de instellingen.

‘De opleidingen bereiden het meest aannemelijke scenario voor, zonder anderhalve meter’

Het bestuur van de HvA heeft ‘met ongenoegen kennisgenomen’ van het uitstel van de beslissing. ‘De opleidingen bereiden het meest aannemelijke scenario voor, namelijk onderwijsactiviteiten zonder anderhalve meter’, laat een woordvoerder weten. ‘Het is vrij laat om op dat moment nog aanpassingen te moeten doorvoeren in roosters.’

 

De minister roept het hoger onderwijs verder op om het belang van vaccinatie te benadrukken bij hun studenten en medewerkers. Ook vraagt zij hen om zelftesten na de vakantie laagdrempelig beschikbaar te stellen, of om de testen zelfs mee te geven in de vakantie.

 

Introductie

De HvA kondigt ondertussen aan dat een mondkapje binnen de HvA niet meer verplicht is vanaf 26 juni, behalve als de anderhalve meter afstand niet mogelijk is, zoals bij praktijklessen. In de zomervakantie geldt dus nog wel de afstandsregel, maar niet de mondkapjesplicht. 

 

Verder roept de HvA opleidingen op om extra aandacht te geven aan tweedejaarsstudenten bij de introductie, iets waar minister Van Engelshoven ook nadrukkelijk om heeft gevraagd in haar brief.