Studenten geven HvA een ruime voldoende in studentenenquête

23 juni 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
23 juni 2021

Studenten van de HvA zijn redelijk tevreden over wat de hogeschool te bieden heeft. Ondanks de problemen met de coronacrisis krijgt het onderwijs op de hogeschool van hen een voldoende.

De tevredenheid van de studenten is 3,5 op een schaal van 5; omgerekend naar een rapportcijfer een ruime voldoende. De HvA scoort iets lager dan het landelijk gemiddelde: hbo-studenten gaven hun onderwijs landelijk een 3,7.

 

De Nationale Studentenenquête (NSE) wordt jaarlijks afgenomen en is een manier om de tevredenheid van studenten te meten. Deelnemers krijgen vragen over het onderwijs, de docenten, de faciliteiten op de hogeschool en de aansluiting van hun opleiding op de arbeidsmarkt.

‘Het blijkt dat het toch niet mogelijk is geweest om alle nadelige gevolgen van de lockdown te ondervangen’

Op alle punten scoort de HvA net iets onder het landelijk gemiddelde, behalve op de aansluiting op de arbeidsmarkt. Daarover zijn HvA-studenten meer te spreken dan de rest van de hbo’ers. Daarnaast geeft 1 op de 8 studenten aan dat zij het afgelopen jaar niet tevreden waren over de opleiding. ‘Daaruit blijkt dat het toch niet mogelijk is geweest om alle nadelige gevolgen van de lockdown te ondervangen’, zegt de HvA in een reactie.

 

‘De HvA gaat er alles aan doen om studenten weer het onderwijs en de begeleiding te bieden waar zij op hopen en rekenen’, schrijft de hogeschool, die zegt de komende tijd extra begeleiding te gaan bieden en ‘waar nodig ervoor te zorgen dat opgelopen achterstanden worden ingehaald’.

 

Hoge druk
Een derde van alle hbo-studenten geeft in de enquête aan dat zij de studiedruk als te hoog ervaren, en 5 procent vindt de studiedruk zelfs veel te hoog. In het algemeen zijn studenten het meest kritisch op de informatie vanuit de opleiding, de studiefaciliteiten en de voorbereiding op de beroepsloopbaan.

 

Studenten hebben twee jaar achter elkaar geen NSE ontvangen. In 2019 stopte de Vereniging Hogescholen met deelname. De koepel voor hogescholen had geen vertrouwen in de data verzameld werd en de regels rond de privacy van studenten maakt het onmogelijk om de betrouwbaarheid te garanderen. Vorig jaar werd de NSE niet afgenomen vanwege de coronacrisis. Hogescholen en universiteiten zijn sinds dit jaar verplicht om deel te nemen.