Kritiek op Amfi na statement over alumnus Martijn N.

15 maart 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
15 maart 2021

Opnieuw kan een statement van mode-instituut Amfi online rekenen op veel kritiek van (oud-)studenten. Op de verklaring naar aanleiding van een artikel over seksueel misbruik van alumnus Martijn M. wordt veelvuldig gereageerd. ‘Jullie hebben gefaald om jullie studenten te beschermen.’

Afgelopen weekend publiceerden Het Parool en NRC een artikel over het seksuele misbruik van Martijn N., een bekende naam in de modewereld. Meer dan twintig mannen beschuldigen de voormalig Amfi-student van verkrachting, geweld, aanranding en drogering. N. is de oprichter van Moam, een collectief dat jonge talenten koppelt aan gevestigde modeontwerpers.

 

In een statement op Instagram – dat in zijn geheel op de site van Amfi te lezen is – zegt de mode-opleiding ‘geschokt’ te zijn over het artikel. Amfi zegt geen indicatie te hebben gehad van seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘We hopen op een zorgvuldig en rechtvaardig verloop van het verdere proces voor alle betrokkenen. We verlenen vanzelfsprekend alle medewerking aan een strafrechtelijk onderzoek’.

 

Grensoverschrijdend gedrag

N. studeerde in 2012 af aan de Hogeschool van Amsterdam. Al tijdens zijn studententijd werd hij meerdere malen van de opleiding gestuurd wegens grensoverschrijdend gedrag. Een woordvoerder zegt tegen Het Parool en NRC dat er ‘herinnering is aan een tweetal incidenten’ en dat er destijds ‘maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat de leeromgeving voor iedereen veilig was’. De directie verbood docenten overigens om met journalisten over N. te praten, zo schrijven Het Parool en NRC. Volgens Amfi is het hun beleid om ‘geen informatie met media te delen over (oud-)studenten, omdat het gaat om privacygevoelige informatie.’

Al tijdens zijn studententijd benaderde N. via sociale media jongens, met wie hij afsprak. Vervolgens drogeerde, misbruikte en verkrachtte hij hen. Het jongste slachtoffer was destijds vijftien jaar oud.

 

Na zijn afstuderen was N. nog geregeld op Amfi te vinden als gastdocent. Studenten konden ook stage lopen bij zijn bedrijf Moam. Drie jaar geleden begon Amfi studenten te ontraden om hun afstudeerstage bij N. te doen. Er was een gebrek aan professionaliteit, en eerdere stagiairs voelden zich er niet prettig, zo meldt een woordvoerder aan Het Parool en NRC. In hun verklaring zegt Amfi dat studenten door N. ‘verbaal bejegend’ werden. Toch bleven Amfi-docenten met hem samenwerken.

 

Het statement is dus hypocriet, zo stellen veel (oud-)studenten. ‘Amfi en “veilige leeromgeving voor iedereen” zijn wat mij betreft nooit echt samen gegaan’, schrijft een student. ‘Jullie hebben gefaald om jullie studenten te beschermen,’ zegt een ander.

 

Paradepaardje

Ook delen studenten hun persoonlijke ervaring met N.. Zo schrijft een HvA’er dat hij door Amfi niet serieus werd genomen toen hij zijn stage bij Moam vroegtijdig wilde beëindigen. ‘Ik werd uitgemaakt voor een onprofessionele student die zijn zaakjes niet op orde had.’ Een oud-student noemt N. ‘het paradepaardje van Amfi’. Een ander: ‘Jullie wisten dondersgoed waar hij toe in staat was. Op het moment dat hij voor goede PR zorgde met zijn afstudeerproject hebben jullie hem omarmd, uitgenodigd voor gastcolleges en hij is tot op de dag van vandaag nog steeds benaderd om afstudeerders te beoordelen. Dat is hypocriet.’

 

Het is overigens niet de eerste keer dat een online statement van het mode-instituut door studenten en docenten wordt aangegrepen om hun verhaal te doen. Afgelopen zomer werd onder een zwart vierkant – dat Amfi plaatste om #BlackOutTuesday te steunen – veelvuldig gereageerd met persoonlijke verhalen over racisme op Amfi. Zo werden witte studenten voorgetrokken, en werd aan studenten van kleur verteld dat hun werk ‘te zwart’ was. Ook kregen studenten in het lesmateriaal stereotype afbeeldingen van zwarte mensen te zien.