Heel HvA bakt: deze studenten geven hun eigen draai aan recepten

5 februari 2021
Beeld:

Eigen beeld | Trix van de Beek met haar zelfgemaakte havermoutkoekjes

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
5 februari 2021

Macarons, havermoutkoekjes of zelfs vegan cinnamonrolls. Deze thuisbakkers draaien er hun hand niet voor om. Sinds de lockdown zijn ze nog fanatieker. ‘Op een gegeven moment moesten we baksels gaan invriezen, want ik bleef maar doorgaan.’

De kijkcijfers voor Heel Holland Bakt liegen er niet om en in supermarkten moet je een speurtocht op touw zetten naar een zakje bakpoeder of een pak meel. Sinds de lockdown is bakken ontzettend populair. Deze studenten Voeding en Diëtetiek geven hun eigen draai aan recepten. Ze bakken vegan, vetarm en suikervrij, of maken gezonde taartjes.

‘Mijn inspiratie haal ik uit Heel Holland Bakt’

Jitske Ylstra (22, Voeding en Diëtetiek)

Beeld: Eigen beeld | Jitske Ylstra

‘Eigenlijk heb ik altijd al gebakken. Toen ik als klein kindje net kon zitten, zette mijn moeder mij in de wipstoel op het aanrecht neer, en keek ik mee als zij kookte en bakte.’

 

‘Nog steeds bak ik wekelijks. Ik doe mijn best om dan niet alleen maar ongezonde boterkoeken te maken, maar zet ook eens wat gezonders op tafel. Wat ik bak gaat bij mij erg in fases. Nu kies ik vooral voor vegan recepten.’

De vegan cinnamonrolls van Jitske

Voor het deeg:

480 ml amandelmelk

115 gram vegan boter

25 gram suiker

1 zakje gist

690 gram bloem

scheutje vanille-extract

1 theelepel zout

Voor de vulling:

170 gram vegan boter

165 gram bruine suiker

2 theelepels kaneel

Voor het glazuur:

160 gram poedersuiker

2 theelepels amandelmelk

1/2 theelepel vanille-extract

 

Vet de bakvorm in. Meng in een kom de amandelmelk, gesmolten boter en suiker. Verdeel de gist erover en laat dit een minuut intrekken. Voeg 3/4 van het meel, het vanille-extract en het zout toe en mix het deeg tot het is opgenomen. Leg een theedoek over de kom en laat het op een warme plek rijzen. Verwarm de oven voor op 180˚C. Voeg de rest van het meel toe en kneed het deeg tot het minder plakkerig is. Rol het uit tot ongeveer 1 cm dik en verdeel de boter, suiker en kaneel over het deeg. Rol het deeg op en verdeel het in zeven stukken. Plaats ze in de bakvorm en laat ze nog 30 minuten rijzen. Bak de cinnamonrolls in de oven voor ongeveer 25-30 minuten. Meng ondertussen de ingrediënten voor het glazuur en giet dit over de warme cinnamonrolls. 

‘Ik wil alles eens geprobeerd hebben: van pandancake tot macarons. Op mijn telefoon heb ik een lijstje met alle etenswaren die ik nog eens wil maken. Croissantjes bijvoorbeeld, dat kost heel veel tijd omdat je ieder laagje opnieuw moet vouwen.’

 

Vegan meringue

‘Mijn inspiratie haal ik vooral uit Heel Holland Bakt. De technische opdrachten lijken me het leukst. Ik ben zelf vooral benieuwd hoe ik die recepten vegan zou maken. Laatst probeerde ik vegan meringue uit, dit maak je van het sap van kikkererwten. Maar mijn favoriete recept is toch wel mijn vegan cinnamonrolls. Die lukken altijd.’

 

‘Vooral in de eerste lockdown ben ik veel meer gaan bakken. Op een gegeven moment moesten mijn ouders baksels gaan invriezen, want ik bleef maar doorgaan.’

 

‘Ik vind het fijn dat ik tijdens het bakken even aan niks anders hoef te denken, dan aan wat ik maak. Het is heel ontspannend. Je houdt jezelf een tijdje bezig en met een beetje geluk hou je er iets lekkers aan over. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je taart mislukt.’

‘Als ik bak, maak ik gelijk gezonde snacks voor de hele week’

Trix van de Beek (22, Voeding en Diëtetiek)

Beeld: Eigen beeld | Trix van de Beek

‘Als voedingsstudent ben ik veel met eten bezig. Ik vind balans daarin belangrijk: ik hou van gezond eten, maar ik wil ook genieten. Daarom vind ik bakken zo leuk: dan kan ik van ongezonde snacks, een iets gezondere variant maken. Ik ga echt niet iedere dag cupcakes eten, maar wel als die bijvoorbeeld gemaakt is van havermout en extra eiwit, die eet ik dan graag.’

 

‘Het liefst maak ik allerlei varianten op de gezonde cupcake. Maar ook bananenbrood en carrot cake staan vaak op het menu. Recepten volg ik niet heel streng. Meestal zoek ik ideeën en maak er mijn eigen versie van. Minder suiker en meer vezels bijvoorbeeld. En soms voeg ik wat eiwitpoeder of een handje noten toe.’

De havermoutkoekjes van Trix

2 bananen 

2 eetlepels pindakaas

200 gram havermout 

2 handjes rozijnen (optioneel)

4 blokjes pure chocolade 

volkorenmeel 


Verwarm de oven voor op 200˚C. Prak de banaan tot een glad mengsel en roer de pindakaas er doorheen. Voeg de havermout, de rozijnen en de pure chocolade toe en kneed tot alles goed gemengd is. Als het deeg erg plakt, kun je een klein beetje volkorenmeel toevoegen. Maak van het deeg 9 grote ballen en druk ze plat op een bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. 

‘Doordat ik zo experimenteer, mislukt er wel eens wat. Ik maak graag blondies – een lichte variant van brownies – met kikkererwten en eet veel bananbrood, dus ik wilde er een mix van maken. Het werd ontzettend plakkerig door de overrijpe bananen en kikkererwten. Dat was geen succes.’

 

Relaxmoment

‘Recepten die wel lukken, deel ik op Instagram. Zoals mijn havermoutkoekjes: die zijn supersimpel en heel voedzaam. Ik hou zelf namelijk niet van een recept met veel stappen, of als je ingewikkelde ingrediënten nodig hebt van de toko of de natuurwinkel. Daarom wil ik zelf ook makkelijke recepten maken. Zo hoop ik mensen te inspireren om eens iets gezonds te bakken.’

 

‘In de keuken staan is voor mij echt een relaxmoment. Ik zet een muziekje op en probeer aan niks anders te denken. Even heb ik geen stress, maar focus ik op het bakken. Het is ook heel productief: als ik bak, maak ik gelijk gezonde snacks voor de hele week.’

 

‘Ik maak graag een feestje van mijn ontbijt’

Beau Goudbeek (20, Voeding en Diëtetiek)

Beeld: Eigen beeld | Beau Goudbeek

‘Mijn favoriete truc om gezonder te bakken, is door appelmoes te gebruiken in plaats van roomboter. Dat kun je ook gewoon doen bij kant-en-klare-cakemix. De structuur blijft hetzelfde, maar het is een stuk minder vet.’

 

‘Het liefst bak ik voor mijn ontbijt. Ik maak daar graag een feestje van, met pannenkoeken, wafels of havermout. Daar ben ik dol op. Ik wissel steeds af met de kruiden die ik erin doe, of ik strooi er cacao over. Of ik daar lang mee bezig ben? Iedere ochtend ongeveer een kwartier. Is dat lang?’

 

‘Ik heb altijd al veel gebakken, al jaren. Maar sinds corona doe ik het een stuk intensiever en deel ik veel meer recepten op Instagram. Ik vind het leuk om vanuit mijn studie over eten te vertellen en mensen te laten zien welke gezonde baksels je allemaal kunt maken. Ik zou daar later wel mijn beroep van willen maken, door mijn kennis te delen op Instagram.’

De banaanpannenkoekjes van Beau

1/2 banaan (zo rijp mogelijk)
1 ei
30 gram havermout
15 gram eiwitpoeder
scheutje melk
1/2 theelepel bakpoeder
kaneel naar smaak
zoetstof naar smaak

toppings (kwark, blauwe bessen, Oreo-koekjes, pindakaas, chiazaad, etc.)


Doe de helft van de banaan en de rest van de ingrediënten (behalve de toppings) in de blender. Blend totdat het een egaal beslag is. Doe wat olie of bakspray in een pan en verwarm dit eventjes. Maak 3 hoopjes van het beslag en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Smeer tussen ieder pannenkoekje een laagje kwark en bestrooi ze met de toppings.

Gezonde cakes

‘Ik maak vaak gezonde cakes, of brownies. Laatst heb ik een cheesecake gezonder gemaakt. Hoe ik dat heb gedaan? Ik maakte ‘m zonder bodem, en de taart was gemaakt van kwark en cottage cheese, dat maakt het een stuk minder vet. Ook deed ik er veel minder suiker in, en voegde ik wat eiwit toe. Dan heb je toch een veel verantwoorder alternatief.’

 

‘Maar mijn favoriete recept? Dat zijn pannenkoeken. Het is lekker en makkelijk: je doet een beetje havermout, banaan, ei en melk door elkaar en je bent klaar. Ik ben echt een zoetekauw, maar als het dan gezond kan, vind ik het extra fijn.’