Update: hbo opnieuw dicht als onderdeel van harde lockdown

14 december 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
14 december 2020

Hogescholen moeten tot 19 januari opnieuw de deuren sluiten voor het fysieke onderwijs. Dat is een van de maatregelen uit de ‘harde lockdown’ die het kabinet maandagavond aankondigde om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen.

Dit bericht is aangepast op maandag 14 december om 19.15u.

 

Met bijna 10.000 besmettingen op een dag is het coronavirus verre van onder controle. Maandagavond hield premier Rutte daarom een toespraak waarin hij aankondigde dat scholen ‘van primair onderwijs tot universiteit’ dichtgaan tot 19 januari.

 

De maatregel is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen. Deze zullen vanaf middernacht ingaan. Niet-essentiële winkels gaan dicht, sporten mag alleen nog buiten en een deel van de contactberoepen kan niet worden uitgeoefend. Daarnaast is het advies van het kabinet om per dag maximaal twee gasten boven de dertien jaar oud te ontvangen. Buiten geldt bovendien een maximale groepsgrootte van twee personen.

 

Praktijkonderwijs
Het grootste deel van het onderwijs op de HvA vindt al sinds maart van dit jaar online plaats. Sinds de versoepelingen van de maatregelen na de zogenoemde intelligente lockdown in het voorjaar, kon op de hogeschool weer mondjesmaat fysiek onderwijs worden gegeven.

 

De beschikbare ruimte wordt sindsdien vooral gebruikt voor praktijkonderwijs dat anders niet kan plaatsvinden. Of het praktijkgerichte onderwijs op locatie ook moet worden stilgelegd, wordt uit de toespraak nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat daar uitzonderingen voor mogen worden gemaakt, evenals voor tentamens. Evenementen vinden al maanden niet meer fysiek plaats op de HvA.

 

De ingrijpende nieuwe maatregelen gaan om middernacht in, maar scholen krijgen tot woensdag om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden.

 

‘Studievertraging beperkt’

De effecten van het coronavirus op de studievoortgang zijn volgens de HvA tot nu toe beperkt gebleven. Dat blijkt uit een onderzoek dat de hogeschool deed naar het zogenoemde studierendement in 2019-2020. Studenten haalden in het vorige collegejaar gemiddeld bijna evenveel studiepunten als het jaar ervoor.

 

De HvA schortte het bindend studieadvies (bsa) voor eerstejaarsstudenten op. Daardoor konden 2.100 studenten doorstromen naar het tweede jaar, ondanks het feit dat ze niet genoeg studiepunten behaalden.