Julia juicht – en haat Proctorio de digitale waakhond

25 november 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
25 november 2020
ICT

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (19) voor het tweede jaar naar de HvA om te studeren. Grote stad, lange treinreis en een door corona beperkt studentenleven; Julia schrijft het allemaal op. Deze week weet ze niet waar ze moet kijken tijdens haar tentamen.

Tegenwoordig zit ik in volle spanning achter mijn computer als ik een tentamen moet maken. De HvA maakt namelijk sinds kort gebruik van het programma Proctorio. Een camera die tijdens het maken van je toets iedere afwijkende beweging detecteert. Ellende, als je het aan mij vraagt.

 

Luister je deze column liever? Julia leest hem zelf aan je voor.

Omdat vakcoördinatoren waarschijnlijk al aanvoelden dat het gebruik van dit programma gigantisch ingewikkeld zou gaan worden, maakten ze voor studenten een complete handleiding en zelfs een oefentoets. Terwijl ik aan het leren was voor zes verschillende vakken, mocht ik nu ook dit nieuwe programma gaan bestuderen. Totaal geen tijd voor, dus ook niet gedaan.

Zou de docent zien dat ik nog niet gedoucht heb vandaag? Ik hoop het niet

Dat laatste was misschien niet zo handig, want toen ik mijn eerste Proctorio-tentamen op wilde starten, ging het helemaal mis. De camera sprong aan en ik moest mijn studentenpas zo in beeld houden dat de camera hem zou herkennen. Van voor naar achter, van links naar rechts. Zit-ie nu in het herkenningskader? Geconcentreerd zat ik naar de camera te turen. Hm, misschien als ik hem zo draai dat-ie hem wel pakt. Bingo, hij doet het. Helaas wel vijf minuten te laat op mijn tentamen.

 

Snel begon ik aan de zestig vragen om mijn inmiddels opgelopen achterstand in te halen. Ondertussen keek ik naar mezelf in de camera. Zou de docent zien dat ik nog niet gedoucht heb vandaag? Ik hoop het niet. Oh ja, het tentamen. Totaal afgeleid klikte ik bij de eerste vraag op antwoord B. Op naar de volgende vraag. Moeilijke vraag. Ik keek even weg. Shit, dat mag natuurlijk niet. Hoe kijk ik normaal als ik nadenk?

 

Ik overwoog bij nadenkvragen naar het plafond te staren. Als je wil afkijken, kijk je niet naar het plafond, dacht ik. Het is wel een heel afwijkende beweging, maar ja, wat zouden anderen doen? Dit kon ik helaas mijn medestudenten niet vragen, want telefoongebruik tijdens het tentamen zou de digitale waakhond al helemaal detecteren. Dan maar anderhalf uur lang naar mezelf staren. Of naar die intens ingewikkelde vraag. Erg inspirerend is het niet.

 

Slim van de HvA dat ze studenten Proctorio laten gebruiken tijdens de toets. Je hebt namelijk echt geen enkele mogelijkheid om te spieken. Maar wat moet je doen als je tijdens je tentamen vragen hebt over dit programma? Het zou super zijn als er een soort chatbot kon worden geïnstalleerd in de toetsomgeving waarin je je vragen kan stellen. En misschien een soort regeling dat je niet om je heen mag kijken, maar dat je wel naar het plafond mag kijken of juist naar de grond? Echt goed nadenken is lastig als ik ondertussen goed op moet letten dat ik geen verdachte bewegingen maak. Proctorio kan wellicht een uitkomst bieden om spiekers tegen te gaan, maar er moet wel meer duidelijkheid over dit programma komen. Want nu zitten niet-spiekende studenten ook in paniek achter hun camera. Wat is daar de oplossing voor, HvA?