Opleiding dumpt ProctorExam: ‘Ze hebben geen backup gemaakt’

11 november 2020
Beeld:

Anne Posthuma

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
11 november 2020

De online tentamens van acht studenten Accountancy die eind augustus zoekraakten, zijn inderdaad per ongeluk niet opgeslagen door iemand van de HvA. Desondanks is de opleiding gestopt met de samenwerking met het bedrijf dat de tentamensoftware leverde.

Acht studenten die eind augustus een tentamen maakten voor het vak Financiering 3 van de opleiding Accountancy kregen in plaats van een cijfer een e-mail van hun docent dat de tentamens op ‘onverklaarbare wijze’ niet waren opgeslagen. De tentamens waren gemaakt via het programma ProctorExam, dat de opleiding in staat stelt om online te surveilleren tijdens de toets.

Wat is online proctoring?

Wanneer tentamens online worden afgenomen, kan een hogeschool of universiteit ervoor kiezen om de tentamenkandidaten via speciale software te controleren. Die software controleert bijvoorbeeld de identiteit van de student en checkt via een webcam of de student niet spiekt.

 

Nils Siemens, informatiemanager onderwijs bij de afdeling digitale strategie & informatiebeleid, legt uit hoe dat op de HvA in zijn werk gaat: ‘De software registreert videobeelden van de student tijdens het maken van het tentamen. Als uit die beelden blijkt dat de student bijvoorbeeld in een boek zit te kijken, dan wordt dat gevlagd. Vervolgens moet degene die het tentamen afneemt, kijken wat er met de afwijkende situatie moet gebeuren. Iets wordt nooit zomaar als fraude bestempeld. Dat gaat altijd langs een examencommissie.’

 

Het gebruik van deze software wordt bekritiseerd vanwege de mogelijke inbreuk op de privacy van studenten.

Het bedrijf was snel met zijn conclusie: een ‘gebruiker van de HvA’ had de toetsen per ongeluk verwijderd. Dat liet het bedrijf aan student Mark Goes weten, die online had geklaagd over de gang van zaken. Bij navraag van HvanA trok het bedrijf die conclusie terug en liet ook de decaan van de Faculteit Business & Economie weten dat de zaak nog ‘grondig en gedegen’ onderzocht werd.

 

Het bedrijf had volgens de HvA zelf een backup van de tentamens kunnen maken, maar heeft dat niet gedaan. ‘De samenwerking met ProctorExam wordt beëindigd’, schrijft de opleidingscoördinator in een mail aan de getroffen studenten. Na het incident kregen de studenten te horen dat ze een extra herkansing mochten maken, maar over de oorzaak van het verdwijnen kwam pas een ruime maand later bericht.

 

Storing
De opleiding werkt nu met een ander platform voor het afnemen van digitale toetsen: Testvision. Om online te kunnen surveilleren wordt gebruik gemaakt van Proctorio. Een storing in die software zorgde er in oktober voor dat tentamens van honderden studenten op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en andere instellingen niet konden worden gemaakt.

 

Desondanks ziet de faculteit ‘geen grond voor vrees dat hier hetzelfde gebeurt’. Een woordvoerder laat weten dat meerdere opleidingen met Proctorio werken, maar met andere platforms dan de UvA. ‘De opleidingen en de toetsorganisatie hebben nauw contact om de toetsen voor studenten goed te organiseren.’ Waterdichte garanties biedt de faculteit echter niet.

Student Mark Goes heeft zijn eerste tentamens met de nieuwe software al gemaakt. ‘Het beviel me heel goed’, aldus Mark. ‘Alleen jammer dat die fout [door ProctorExam. red.] voorkomen had kunnen worden door het maken van een backup. Wijze les voor de toekomst.’

 

Het bedrijf ProctorExam was niet bereikbaar voor vragen.

 

Lees in dit artikel van universiteitsblad Folia meer over Proctorio.