HvA adviseert mondkapjes in gebouwen en stelt evenementen uit

29 september 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
29 september 2020

De HvA adviseert iedereen die haar gebouwen bezoekt om mondkapjes te dragen. Evenementen worden zo veel mogelijk uitgesteld en thuis werken en studeren blijft de norm, tenzij dat medewerkers of studenten niet goed lukt.

De hogeschool besloot dinsdag om het standpunt van de Gemeente Amsterdam over te nemen om mondkapjes in de gebouwen te adviseren. ‘Bij verplaatsing in de gebouwen adviseren we iedereen om mondkapjes te dragen, in onderwijslokalen staat het mensen vrij om ze op te houden’, laat een woordvoerder weten. Het dragen van een mondkapje is dus niet verplicht.

Brandhaard Amsterdam

Het aantal besmettingen met corona is in de laatste weken sterk toegenomen. Vooral in Amsterdam en met name onder jongvolwassenen grijpt het virus al weken om zich heen. Maandagavond kondigde de regering extra maatregelen aan om de snelle verspreiding van het virus in te dammen. Zo moet alle horeca om 22 uur de deuren sluiten en kunnen werkplekken waar besmettingen plaatsvinden voor 14 dagen worden gesloten.

 

Voor Amsterdam werden extra maatregelen aangekondigd: het advies is om fysieke sociale contacten te mijden, tenzij het niet anders kan. Daarnaast adviseert de gemeente om mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimten. De HvA-gebouwen zijn technisch gezien geen publiek toegankelijke ruimten, maar het bestuur heeft toch besloten om het advies over te nemen.

Thuiswerken blijft de norm, zegt de woordvoerder. ‘Maar we leggen er meer nadruk op. We zagen dat er de laatste tijd meer bijeenkomsten werden gepland voor bijvoorbeeld teamoverleggen of sollicitaties. We zeggen nu echt: nee, tenzij iemand thuis niet de faciliteiten heeft om goed te kunnen werken.’

 

Hetzelfde geldt voor studenten. Om reisbewegingen zo veel mogelijk te beperken vraagt de HvA aan studenten om thuis te studeren. ‘Als dat niet gaat, hebben we studieplekken beschikbaar’, aldus de woordvoerder. Die studieplekken kunnen online worden gereserveerd.

 

Evenementen uitgesteld
De mix tussen online en fysiek onderwijs blijft bestaan. Diplomatuitreikingen gaan ook door. In de aanvullende maatregelen die maandagavond werden aangekondigd door de regering zag de HvA geen aanleiding om het onderwijsprogramma aan te passen.

 

Evenementen die met onderwijs of onderwijsondersteuning te maken hebben worden zo veel mogelijk uitgesteld. Kan dat niet, dan mogen maximaal dertig personen tegelijk aanwezig zijn. Alle andere evenementen in de komende drie weken gaan niet door.

 

Meer informatie van de HvA over veilig studeren vind je hier.