Nog zeven van de veertien verdiepingen te gaan: het Conradhuis gaat de hoogte in

24 augustus 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Het Conradhuis gezien vanaf de Torontobrug

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
24 augustus 2020

De coronacrisis zorgde voor vertraging bij de bouw van het Conradhuis, maar inmiddels gaat alles weer volgens plan. De nieuwe thuishaven van onder meer de Faculteit Techniek telt inmiddels zeven van de veertien verdiepingen, en er wordt al druk nagedacht over hoe het er van binnen uit zal gaan zien.

In de afgelopen maanden gooide de coronacrisis roet in het eten van de strakke bouwplanning van het Conradhuis. Een deel van de buitenlandse bouwvakkers moest tijdelijk terugkeren naar Oost- en Zuid-Europa, en ook door problemen met het leveren van bouwmaterialen lag het werk gedeeltelijk stil. Daardoor verplaatste de verwachte openingsdatum van februari naar september 2022.

Maar inmiddels wordt er weer op volledige sterkte gewerkt, zo vertelt Karin van Appeldoorn, communicatieadviseur van het Conradhuis en de HvA. ‘Dat we kunnen openen in het studiejaar van september 2022 is dus nog steeds de verwachting.’

 

Enorme stalen kolommen

Dat het met de bouw nu echt opschiet, valt gelijk op als je vanaf de Torontobrug richting de Amstelcampus loopt. Het lage gedeelte van het Conradhuis telt inmiddels zeven verdiepingen. Het hoogste punt van het gebouw – met maar liefst veertien verdiepingen –wordt naar verwachting aan het begin van 2021 bereikt.

Beeld: Daniël Rommens | Het Conradhuis gezien vanaf het Kohnstammhuis
Beeld: Het Klikt Fotografie | De stalen boogkolommen worden naar het Conradhuis gehesen.

De andere grootste verandering sinds het begin van de coronacrisis is volgens Van Appeldoorn de voorbereiding van de bouw van het Atrium, het deel van het gebouw dat aan het Theo Thijssenhuis vastzit. ‘Enorme stalen boogkolommen – die 28 meter lang en 13 ton zwaar zijn – werden met een hijskraan over het gebouw heen getakeld.’

Wil je meekijken?

Voor wie de bouw van het Conradhuis op de voet wil volgen, maakt de HvA een timelapse. Via een camera op het dak van het Theo Thijssenhuis is zo iedere stap in het bouwproces te zien.

Het is nog niet duidelijk waar iedere studie zich in het gebouw gaat bevinden. De indeling is ook deels afhankelijk van de gevolgen van de coronacrisis op het fysieke onderwijs. Maar aan de inrichting van het gebouw wordt wel al volop gewerkt. Een deel van de meubels in het Conradhuis zullen afkomstig zijn uit de Leeuwenburg. En zo kan het zo maar zijn dat je in september 2022 op de Faculteit Techniek achter hetzelfde bureau als nu zit.