Corona of niet, HvA’ers demonstreerden op de Dam: ‘Ik heb geen spijt’

2 juni 2020
Beeld:

Linette van Vlodrop

Geplaatst door
Linette van Vlodrop
Op
2 juni 2020

De Dam stond zondag vol met demonstranten tegen racisme, coronavirus of niet. Het leidde tot een storm van kritiek, vooral op sociale media. HvA’ers vertellen waarom zij er toch bij waren.

Beeld: Eigen beeld | Justin met rechts zijn Tinder-date

Justin Maartens (25), vierdejaars student Toegepaste psychologie

‘Dit was eigenlijk mijn eerste protest, via Insta zag ik dat mensen gingen. Ik twijfelde enorm, maar besloot een persoon te appen die ik ken via Tinder. Ik wilde nú een bijdrage leveren. Ook voor later, voor mijn kinderen. Ik ben hier geboren, maar m’n ouders komen uit Suriname. Mijn ouders en zusje waren er ook, zonder dat we het van elkaar wisten. Veel mensen uit de zwarte gemeenschap die ik ken van uitgaan ook.

 

Ik begrijp dat de politiek zich zorgen maakt. Wel bijzonder dat het 1 juni is, de terrassen zijn open en daar werd echt ook geen afstand gehouden. Daarnaast werk ik zelf in de Albert Heijn, hetzelfde verhaal. Maar over de overvolle stranden in Scheveningen of het park hoor ik weinig. Ik heb geen spijt, want ik weet waarvoor ik het deed.

 

Vandaag ga ik een bijdrage leveren, vandaag draag ik iets bij aan de wereld, dat was mijn idee. Ook kwam er veel kritiek op burgemeester Femke Halsema, vooral van voetbalsupporters. Dit protest gaat om anti-racisme en onrechtvaardigheid. Dit gaat om mensenlevens, niet om entertainment. Juist in het voetbal is aandacht voor racisme keihard nodig.’

Beeld: Eigen beeld | Georgia Heinze (rechts) op de Dam.

Georgia Heinze (21), derdejaars student Culturele en Maatschappelijke Vorming

‘De aanleiding voor mij was de dood van George Floyd in Minneapolis door politiegeweld. Het is een belangrijk onderdeel van onze educatie. Het groepje medestudenten waarmee ik naar de Dam ging, heeft een diverse achtergrond. Ook wilde ik mijn argumentatie rondom het onderwerp versterken door hier te zijn. Ik kreeg ook wel negatieve reacties, bijvoorbeeld van een jongen die vroeg of dit nou wel zo verantwoordelijk was, terwijl mensen maanden zonder salaris thuis zitten. Maar deze onderdrukking is er al honderden jaren, dus wat is dat voor vergelijking?

 

Met mijn deelname aan dit protest wil ik nieuw inzicht geven, en me losmaken van het referentiekader waarin je bent opgegroeid. Ik speelde vroeger ook wel eens voor Zwarte Piet, maar nu weet ik dat dit echt niet meer kan. Je kan je namelijk zelf altijd meer openstellen of meer informatie opzoeken over een onderwerp. Ik was ook wel bang. Voorlopig ga ik even niet meer langs mijn opa en oma. Mijn moeder is ook helemaal voor, maar ook haar mijd ik de komende week.’

Beeld: Linette van Vlodrop
Beeld: Linette van Vlodrop

Elyse Mulder (25), derdejaars student Culturele en Maatschappelijke Vorming

‘Alles op de Dam liep door elkaar: oud, jong, wit en zwart. Ik was nieuwsgierig naar protesteren in deze tijd van corona. Zelf ben ik half Moluks en mijn vriend is een kwart Surinaams.  

 

Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid. Op straat wordt er wel konitsjiwa (hallo in het Japans) tegen mij gezegd – mijn vader is donker van kleur en hij heeft een Nederlandse achternaam. Dertig jaar geleden werd hij geweigerd voor het bezichtigen van een huis. Ook ten tijde van de treinkapingen gingen mensen in zijn coupé opstaan en ergens anders zitten uit angst. Voorbeelden van impliciet racisme. Eruit gepikt worden op het vliegveld, nog zoiets.’

 

Een broertje van een medestudent is drie jaar geleden aangehouden omdat hij aan het hangen was voor de Albert Heijn bij zijn middelbare school. Hij werd hardhandig aangepakt door een agent; zijn moeder heeft inmiddels een klacht ingediend tegen de staat.’

Beeld: Linette van Vlodrop | Nechma Mukhtar

Nechma Mukhtar (24) vierdejaars student Toegepaste Psychologie

‘Tot het laatste moment twijfelde ik of ik dit moest doen, protesteren op een overvolle Dam. Ik hou me altijd rustig op het gebied van politiek, maar hier kon ik niet omheen. Zelf ben ik zwart en heb ik familie wonen in Amerika. Ik maak me zorgen om mijn neefjes van 23 en 21 jaar die in Seattle wonen. Mijn halfbroertje woont daar ook die is nu 9, hoe wordt dat als hij straks 19 is?

 

De media framet dit protest heel negatief. Er worden alleen maar feiten genoemd over de hoeveelheid mensen. Natuurlijk hoop ik ook dat het geen negatieve invloed gaan hebben op de coronabesmettingen, maar het was ook echt een statement dat gemaakt moest worden. Het is 2020, waarom is racisme en discriminatie nog steeds gaande?

 

Zelf ben ik niet zo’n fan van social media en vond ik bij elkaar komen veel krachtiger. De paar seconden stilte waren prachtig, ik zag veel bekende gezichten en het voelde goed om de juiste mensen om je heen te hebben. Ondanks de drukte hield iedereen afstand.’

Beeld: Linette van Vlodrop | Achtergelaten protestborden bij de Dam
Beeld: Amine Ben Hamida | Door Amine genomen foto van demonstranten op de Dam.

Amine Ben Hamida (26), student Social Work

‘Ik was er zondag bij op de Dam om te laten zien dat ik tegen de oneerlijke behandeling van alle mensen van kleur ben. Zelf zit ik al acht weken binnen, mijn werk en studie zijn gestopt. Alles staat stil. Wat kan ik doen thuis? Nu hou ik me bezig met de politieke toestanden in ons land en de wereld. Ik hou veilig afstand en draag handschoenen.

 

De politieke kritiek op de protesten snap ik, maar het is niet zo dat mensen innig zaten te knuffelen of te tongen. Ik ben alleen vanuit Utrecht naar Amsterdam gegaan met de trein om dit protest bij te wonen. Corona is belangrijk, maar niet belangrijker dan wat er nu speelt. Heeft racisme en slavernij niet veel meer doden gebracht door de Nederlandse geschiedenis heen dan corona wereldwijd?

 

Zelf heb ik leukemie gehad en mijn moeder is 65 jaar. We zitten beiden in een risicogroep, maar dit ligt zo dicht bij mijn hart dat ik moest gaan.’