Praktijklessen en toetsen mogen vanaf 15 juni weer op locatie

19 mei 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
19 mei 2020

Toetsen, praktijkonderwijs en begeleiding voor kwetsbare studenten zijn vanaf 15 juni weer toegestaan op locatie, mits dat buiten de spits plaatsvindt.

Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt op een persconferentie over de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland. Het gaat om praktijkonderwijs en toetsen, het overige onderwijs zal nog niet hervat worden op hbo-locaties. Daarnaast mogen hogescholen op de instelling ‘begeleiding geven aan kwetsbare studenten’.

 

Aan deze versnelde versoepeling zit wel een expliciete eis: het onderwijs op locatie moet zo ingericht worden, dat studenten niet in de spits hoeven te reizen. Wanneer studenten weer in de spits naar hun hogeschool zouden reizen, zou de druk op het openbaar vervoer te groot worden.

 

Jeroen Frieser, hoofd beveiliging van de HvA, voorspelt daarom in de HvanA-podcast Even Doorpraten dat het aantal studenten op de HvA-campus voor de zomer nog ‘minimaal’ zal zijn. ‘De ov-maatregel vormt een beperking voor de hogeschool.’ Daarnaast berekent hij momenteel hoeveel studenten en medewerkers er überhaupt nog in de HvA-gebouwen passen als de hogeschool de anderhalve meter afstand in acht neemt.

 

Schone lei
De HvA zegt zo snel mogelijk te zullen besluiten hoe er van de ruimte die het kabinet biedt, gebruik zal worden gemaakt. ‘We zullen daarbij prioriteit geven aan die activiteiten waardoor studenten hun afstudeerfase kunnen afronden en aan activiteiten die zorgdragen dat studenten in september zoveel mogelijk met een schone lei kunnen beginnen aan het nieuwe studiejaar.’

De hogeschool is deze week al begonnen met een kleinschalige pilot, waarbij onder andere Amfi-studenten die af moeten studeren naar de HvA mochten komen. Het gaat om studenten die praktijkonderwijs of faciliteiten zoals naaimachines of de 3D-printer nodig hebben. Hoe het er op de HvA vanaf 15 juni concreet uit komt te zien, is nog niet duidelijk.

 

En er is meer nieuws: cafés, musea en bioscopen mogen weer maximaal dertig mensen ontvangen. Ook een drankje op het terras van Café Fest is met een beetje voorbereiding weer mogelijk. Mits op reservering, klachtenvrij en met anderhalve meter afstand. De premier richtte zich ook tot jonge mensen. Hij riep hen op om actief mee te denken over de mogelijkheden binnen de anderhalvemetersamenleving.