‘Hallo, ik ben Pepper!’ Zit jij als student straks tegenover een robot?
Bij de opleiding Commerciële Economie loopt sinds januari een nieuwe collega rond, maar niet van vlees en bloed. Robot Pepper gaat straks docenten én studenten op de HvA helpen. Hoe? Dat is nog even zoeken.
Oplichtende ogen, twee microfoons als oren en levensechte handen die kunnen zwaaien en dingen vast kunnen pakken. De nieuwe HvA’er Pepper is een opvallende verschijning en kijkt brutaal rond in het lokaal. De flikkerende lichten rondom zijn ogen bootsen het knipperen na, wat Pepper een menselijkere uitstraling geeft. Houterig steekt hij zijn arm op. ‘Hallo, ik ben Péper!’ Aan de uitspraak van zijn eigen naam moet nog gewerkt worden.
Pepper leert aan de hand van opgeslagen gesprekken hoe hij beter kan reageren op vragen
Negentien nieuwsgierige studenten hebben zich in een lokaal in het Wibauthuis verzameld om de splinternieuwe robot in het echt te zien. Daar legt onderzoeker Tibert Verhagen uit hoe robots gebruikt kunnen worden door bedrijven en instellingen, zoals de HvA.
Opgeslagen conversaties
Verhagen is een directe collega van Pepper. De Faculteit Business & Economie kocht de robot voor ongeveer 17 duizend euro, om vervolgens samen met de leverancier de data te onderzoeken. Daarnaast gaat Verhagen met Pepper bij bedrijven en gemeentes onderzoek doen naar hoe hij ingezet kan worden om mensen te assisteren.
Een robot kan in een winkel heel geschikt zijn om bijvoorbeeld bij de ingang informatie te geven over het assortiment, de locatie van producten en prijzen. Verhagen: ‘Je kunt je voorstellen dat al dat soort grote hoeveelheden feitelijke informatie voor een normaal mens bijna niet te onthouden zijn.’
(Tekst loopt door onder de video.)
Pepper leert aan de hand van opgeslagen gesprekken. Die data helpen hem om menselijker te socializen of beter te reageren op vragen die gesteld worden. Verhagen gaat nu met vijf studenten van de opleiding Commerciële Economie en de master Data Driven Business onderzoek doen naar de verzamelde data, om te kijken waar robot Pepper het best voor ingezet kan worden. Hoe kan hij mensen werk uit handen nemen? Hoe zorg je dat collega’s positief staan tegenover een robot? En hoe reageren klanten erop?
Gaat Pepper uiteindelijk ook echt les geven aan studenten? Dat denkt Verhagen niet. ‘Persoonlijk denk ik dat de toekomst van robots als Pepper ligt in assistentie en service. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van de HvA bij nieuwe studenten, of mensen welkom heten. Dat heeft Pepper al gedaan tijdens de open dag.’ Daarnaast kan Pepper in de toekomst een duo vormen met een docent, om bijvoorbeeld te assisteren tijdens een les.’
‘Ik denk dat door robots mensen meer tijd krijgen voor de creatievere kanten van hun werk’
Meer tijd voor creativiteit
Als alles volgens vaste patronen verloopt is Pepper op zijn best. Maar dat wat mensen uniek maakt, dat kunnen robots nog niet. ‘Creatief denken, reageren op onverwachte situaties, zelf keuzes maken en daar de consequenties van overzien, zo ver zijn we nog niet met robots’, zegt Verhagen.
‘Ik denk dat door robots mensen meer tijd krijgen voor de creatievere kanten van hun werk. Als een robot jouw gasten kan ontvangen en basale informatie kan delen, heb jij meer tijd om bijvoorbeeld nieuwe producten te ontwikkelen of na te denken hoe je een organisatie vooruit kan helpen’, zegt Verhagen.
Maar voordat Pepper het handige hulpje van studenten en docenten kan worden, moet-ie nog wel leren luisteren. Verhagen: ‘We merken dat hij nu nog moeite heeft een vraag begrijpen in een rumoerige ruimte, zoals een centrale hal. En het verstaan van mensen met een accent kan ook nog beter. Dat zal uiteindelijk verbeteren met behulp van data uit gesprekken. Maar er gaat nog heel veel werk in zitten.’