Bestuursvoorzitter Huib de Jong neemt afscheid van HvA

23 januari 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
23 januari 2020

Huib de Jong, de voorzitter van het College van Bestuur van de HvA, neemt deze zomer afscheid van de hogeschool. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.

Na zeven jaar leiding te hebben gegeven aan de hogeschool, vindt De Jong het tijd om te stoppen en met pensioen te gaan. ‘De HvA ligt goed op koers. Daarmee is voor mij een natuurlijk moment gekomen om mijn functie neer te leggen, in het volste vertrouwen dat de toekomst van onze instelling in goede handen is bij mijn collega’s en mijn opvolger of -ster’, laat hij weten.

Beeld: Flora Woudstra | De Jong tijdens een van de pizzasessies, waarin hij met studenten sprak over hoe zij de HvA ervaren

De Jong (1954) werd in 2013 benoemd tot rector van de HvA, als lid van het toen nog gezamenlijke College van Bestuur (CvB) van de HvA en de Universiteit van Amsterdam. Onder zijn leiding splitste de HvA zich in 2017 af van de universiteit en sindsdien is hij voorzitter van het CvB.Het College van Bestuur (CvB) heeft de leiding over de hele HvA. In overleg met de decanen van de zeven faculteiten van de HvA en met de Centrale Medezeggenschapsraad neemt het CvB besluiten over het beleid van de hogeschool.

 

Studenten betrekken
De Jong zocht als bestuurder naar verschillende manieren om studenten een stem te geven in het bestuur van de hogeschool. Naast zijn contact met de reguliere medezeggenschap organiseerde hij zogenoemde pizzasessies, waarin hij met studenten in gesprek ging over wat hen bezighield op de HvA.

 

Onder zijn leiding voegde het CvB in 2017 ook een student toe aan het bestuur. Sindsdien worden de bestuursvergaderingen bijgewoond door een zogenoemde student-assessor. ‘Betrokkenheid van studenten is essentieel voor een goed draaiende hogeschool’, zei De Jong destijds.

‘Ik treed met een goed gemoed terug als er goede en heldere lijnen voor de toekomst liggen’

Recentelijk sprak De Jong zich nog ferm uit over de ‘verharde toon’ waarmee politieke discussies binnen de hogeschoolmuren worden gevoerd. De HvA kreeg in een artikel in opinieblad Elsevier de kritiek links te zijn. De Jong was daar niet van gediend en antwoordde: ‘De HvA is geen politieke organisatie, niet links en niet rechts.’

 

Daarbij riep hij op om het debat binnen de HvA niet uit de weg te gaan, maar voegde toe dat die discussie gepaard moet gaan met ‘wederzijds respect en de bereidheid de eigen mening ter discussie te stellen’.

Beeld: Esra Can | De Jong tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in januari 2020: ‘Hier is geen plek voor racisme of discriminatie’

Tot zijn aftreden op 1 juli is De Jong naar eigen zeggen nog niet klaar met zijn ‘belangrijke werk’. ‘We gaan de ambities van de HvA voor de komende jaren formuleren en bespreken ook met elkaar welke stappen we willen zetten. Ik treed met een goed gemoed terug als er goede en heldere lijnen voor de toekomst liggen.’

 

De Raad van Toezicht start een procedure om een opvolger voor De Jong te vinden. Kandidaten voor zijn opvolging zullen ook door de leden van de medezeggenschap worden beoordeeld.

 

Check hieronder de video uit 2018, waarin we studenten vroegen of ze Huib de Jong eigenlijk wel kennen.