Kritiek op posters die Zwarte Piet op HvA promoten

27 november 2019
Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
27 november 2019

Ruim veertig posters met de boodschap dat Zwarte Piet behouden moet blijven, hangen sinds deze week over locaties op de Amstelcampus. Dat heeft online een discussie opgeleverd. Mag deze politiek gevoelige boodschap op de HvA worden verspreid?

‘Wat gaat er gebeuren om de HvA een racismevrije plek te houden?’, vraagt oud-student Achraf el Johari op Twitter. Hij was destijds lid van de centrale medezeggenschapraad (CMR) van de HvA, en werkt inmiddels parttime voor de lokale tak van de politieke partij Denk. Op social media delen zowel mensen binnen als buiten de HvA zijn oordeel: de in hun ogen racistische karikatuur hoort niet thuis op de HvA.

Er klinken ook andere geluiden. Zoals Dominic Suurling, student en voorzitter van de deelraad van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie, die zich afvraagt waarom er geen ruimte zou mogen zijn voor verschillende meningen op de HvA. Op Twitter voegt hij daaraan toe: ‘We vinden tenslotte allemaal dat het hbo zich te weinig bezighoudt met maatschappelijke discussies.’

 

Conservatieven

De posters zijn gemaakt door studenten Joop Wijnandts (21, Creative Business) en Jamil Faquiri (International Business, 18), die recent het Instagramaccount Conservatieven HvA hebben aangemaakt. Eerder lieten zij ook van zich horen door middel van een poster. Dat was toen een reactie op de oproep van duurzaamheidsplatform Re-Set om mee te lopen met de klimaatstaking. De poster deed dit af als ‘klimaathysterie’.

In dat opzicht is de poster over Zwarte Piet opmerkelijk, omdat het geen reactie is op een eerder genomen besluit of intiatiatief van de HvA. Volgens Joop Wijnandts zijn de posters bedoeld als ‘statement’ in een bredere maatschappelijke discussie.

Beeld: HvanA | De poster die eerder werd opgehangen tegen de klimaatstaking

Links geluid

‘We vinden dat er op de HvA veel ruimte is voor een politiek links geluid. Dat zie je op de prikborden bijvoorbeeld, met onderwerpen als duurzaamheid en lhbti-bijeenkomsten. Maar ook de sprekers die een eenzijdige politieke boodschap uitdragen tijdens het eerdere TedX-evenement. Wij vinden dat er ook ruimte mag zijn voor andere meningen.’

 

De studenten hebben geen toestemming gevraagd om de poster op te hangen. Volgens hen was dat niet nodig omdat de posters op zogenoemde ‘free speech-prikborden’ zijn gehangen, die bedoeld zouden zijn voor het uitdragen van je mening.

 

Debat

Het hogeschoolbestuur gaat niet in op de vraag of de posters toegestaan zijn. Woordvoerder Wouter Rutten laat wel weten dat het bestuur ruimte wil bieden aan diverse meningen en opvattingen. ‘Wat we zien is dat een maatschappelijke discussie de HvA binnenkomt. Dat gebeurt vaker. We zijn immers een afspiegeling van de maatschappij. De HvA faciliteert het debat over deze maatschappelijke discussies. Zo organiseert FloorFloor is het debatcentrum van de HvA. ook dit jaar een “brandende kwestie” over (onder andere) de strijd tegen Zwarte Piet. Het faciliteren van het debat betekent ook dat we ruimte bieden aan het uitdragen van meningen en opvattingen, los van de vraag of dat ook onze meningen en opvattingen zijn. De enige randvoorwaarde die we daarbij stellen is dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan.’

 

In de huisregels van de HvA staat dat ‘het aanbrengen van teksten, affiches en dergelijke niet is toegestaan’, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van HvA-gebouwen. In dezelfde huisregels staat echter in een ander artikel dat er niets mag worden opgehangen ‘behalve op de daarvoor bestemde ophangborden’.