Swingende Braziliaanse burrito als vervanger van saaie bruine boterham

20 november 2019
Beeld:

Tim van den Broek

Geplaatst door
Sterre Vreeburg
Op
20 november 2019

Helemaal klaar met de vette hap als tussendoortje of je standaard boterham-van-huis? Shannon Tobi en Henrique Dos Santos Leão hebben hier iets op bedacht: ze verkopen traditionele Braziliaanse gerechten in de HvA-kantine. 

In het Dr. Meurerhuis liggen de exotische Braziliaanse gerechten van Shannon (24, Bestuurskunde) en Henrique (26, net afgestudeerd bij Business Administration) te wachten op hongerige studenten van de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding. De jonge eigenaren moeten soms nog wel even uitleggen wat woorden als tapioca en açaiTapioca is een streetfoodgerecht met als basis cassavezetmeel en açai is een kleine donkerblauwe vrucht. betekenen. Ze nemen daar rustig de tijd voor, maar ook als je snel een burrito wil meenemen, kun je bij hen terecht.

 

Het idee voor een eigen bedrijfje ontstond tijdens de stage van Shannon bij de cateringafdeling van de HvA. Ze vroeg daar naar de mening van studenten, en hoorde vaak dat het kantine-eten te duur is en weinig variatie heeft. ‘Henrique en ik zijn zelf dol op lekker eten’, vertelt Shannon.

Beeld: Tim van den Broek | Shannon en Henrique in de kantine van het Dr. Meurerhuis

‘Als we op vakantie gaan, zoeken we dan ook eerst op wat er allemaal te eten is. Ik was vroeger al bezig met koken en bakken maar pas toen ik Henrique leerde kennen – hij heeft zelf een Braziliaanse achtergrond – maakte ik kennis met de Braziliaanse cuisine.’

 

Gat in de markt
Shannon en Henrique maken veel gebruik van cassavemeel. Shannon: ‘Dit is een puur en vezelrijk product. Ook proberen we zo veel mogelijk verse spullen te verwerken. Studenten willen ook goedkoop eten, dus hebben wij er bewust voor gekozen zelf minder te verdienen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld een kipburrito aanbieden voor drie euro. We leggen dit vaak aan studenten uit, in de hoop dat ze vaker op zoek gaan naar gezond eten en ze uiteindelijk bereid zijn er iets meer voor neer te leggen.’

 

‘Het begon met experimenteren met verschillende recepten en vullingen’, vertelt Henrique. Tijdens het uitproberen werd het stel steeds enthousiaster. Zelfs zó enthousiast dat Shannon besloot haar afstuderen een jaar uit te stellen voor hun kleine onderneming.

Beeld: Tim van den Broek | Henrique bereidt een tapioca in de kantine van het Dr. Meurerhuis.

‘We zagen een gat in de markt, en de markt verandert continu. Daarnaast heb ik bij de cateringafdeling van de hogeschool stage gelopen, en daar waren ze heel enthousiast over ons idee. Waarom zou ik dit nu laten gaan om vervolgens volgend jaar op eigen houtje ergens binnen te moeten komen?’

 

‘Vanaf het moment dat we groen licht kregen, werden we gezien als lokale ondernemer en niet meer als student. Ineens moesten we met veel dingen rekening houden; zelf onze verzekering regelen en de hygiëneregels kennen en toepassen.

 

Vaste klant
‘Daar bleef het niet bij. Studenten hebben haast en willen snel iets te eten kunnen pakken, daar moet je op inspelen. En de studenten op de HvA kopen voornamelijk hun lunch, terwijl studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vaker al in de ochtend warme maaltijden kopen.’

 

Tijdens het interview komt een vaste klant binnen. Shannon begroet hem meteen met een grote glimlach en een praatje. ‘Hij zit hier eigenlijk helemaal niet op school’, legt Henrique uit. ‘Maar hij komt helemaal hierheen om onze tapioca te eten. Dat vinden we heel bijzonder.’

 

Het stel zou ooit graag een eigen lunchroom openen. De komende tijd staan ze eerst nog met hun exotische gerechten in de kantine van het Dr. Meurerhuis. Ze staan daarna ook nog in andere kantines van de HvA en UvA, maar wanneer precies is nog niet bekend.