Vlammende discussies aan tafel – met deze vijf tips heb jij een vreedzame kerst

17 december 2019
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Tim van den Broek
Op
17 december 2019

Voor sommige studenten is het kerstdiner een ideale gelegenheid om familie weer te zien. Maar wat moet je doen als je tante het gesprek opent met een ongezoute mening over Zwarte Piet? Met deze vijf tips overleef jij het kerstdiner in tijden van polarisatie.

De decemberdagen zijn begonnen en dat betekent weer een radioprogramma met uitsluitend goedkope kersthitjes, een culinair diner met de familie en niet te vergeten: politiek verhitte discussies aan tafel. Het is de mooiste tijd van het jaar, maar de kans bestaat dat je als student van de grote stad je tenen onder de tafel krult. Op deze manier hou je de kerst een beetje gezellig.

 

1. Neem een flinke stapel kerstkaarten mee
Wil je vlak voor de maaltijd wat sympathie opwekken bij je familie? Leg dan op ieders bord een ouderwets gezellige kerstkaart neer. Het diner begint dan voor iedereen met een spontane verrassing en je oma is dan misschien minder geneigd je aan te vallen als er een discussie oplaait.


2. Zet een grote, vegetarische maaltijd op tafel
Of je er nou wel of niet van houdt, bijna iedereen heeft wel iemand in de familie die geen vlees eet. Neem als verrassing een grote schaal eten mee waar iedereen van kan opscheppen, zoals een couscoussalade. Op die manier maak je geen scheidslijn tussen vleesontwijkers en vleeseters en hebben de vegetariërs iets meer keuze dan een pizza mozzarella uit de vriezer.

3. Kies een gezamenlijke vijand als een discussie op de loer ligt
Hoor je jouw oom mokken over het feit dat er dit jaar alleen maar roetveegpieten op de basisschool van zijn zoon rondliepen? Als je zijn mening niet zo fijn vindt, begin dan onmiddellijk over een onderwerp waar je sámen over kunt zeiken, zoals de koopjesgekte op Black Friday of Maarten van Rossem. Zo wordt een gevoelig debat voorkomen én ontdek je raakvlakken met je familie waarvan je niet wist dat ze bestonden.


4. Schuif je persoonlijke mening weg en stel open vragen
Wil je het onderwerp niet veranderen? Voorkom dan dat het uitloopt in eindeloos armpje drukken met onderbuikgevoelens. Maak er juist een goed gesprek van en hou je persoonlijke mening even voor je. Stel open vragen, zoals: waaróm vind je dat? Hoe voelde jij je toen? Wat is daar zo erg aan? Op die manier laat je de ander iets meer nadenken over zijn of haar eigen opvattingen en ontstaat er vanzelf nuance. Meer tips voor een goed gesprek vind je in de onderstaande Tedx Talk van Celeste Headlee.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

5. Blijf weg van de feiten en vraag naar persoonlijke ervaringen
Heb je alle criminaliteitscijfers van Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond dit jaar bij elkaar verzameld op een velletje, zodat je even kan aantonen hoe slecht de integratie in Nederland is? Jammer dan, want je overtuigt er niemand mee. Veel mensen houden vast aan hun ideologie, omdat ze andere drijfveren hebben om op hetzelfde standpunt te blijven, en geven niet zoveel om cijfertjes. Vraag naar de persoonlijke ervaringen van je familielid en wees nieuwsgierig naar wat hij of zij te zeggen heeft.

Bonustip: vat het allemaal niet zo persoonlijk op. Hoe je het ook wendt of keert, een politieke discussie aan tafel is bijna een onlosmakelijk onderdeel van een kerstdiner en geeft zo’n etentje ook wat meer leven.

 

Want laten we eerlijk zijn, wie is er nou wél geïnteresseerd in wat je oom en tante vorig weekend in het tuincentrum deden? Precies. Discussieer erop los en gooi, als het kan, af en toe een kippenbout naar de andere kant van de tafel. Het hoort er allemaal bij. Fijne feestdagen.