Van vervuilde grond tot vieze luchtjes: de bouw van het Conradhuis gaat lekker

25 oktober 2019
Beeld:

Bert Wisse/Het Klikt Fotografie

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
25 oktober 2019

Heb jij die brandlucht ook geroken? En mis je de trap tussen het Theo Thijssenhuis en het Kohnstammhuis al? De bouw van het Conradhuis vordert, en dat merk je als HvA’er. Tijd voor een update uit de bouwput.

Penetrante lucht

Als jij regelmatig in het Theo Thijssenhuis vertoeft, zal het je niet zijn ontgaan: begin deze maand hing er een penetrante diesel- en brandlucht in het gebouw. Niet zo lekker als je in de kantine net een broodje zit te eten.

 

Die lucht werd veroorzaakt doordat de bovenkant van de zogenoemde damwanden werden afgebrand. Damwanden omheinen de bouwplaats en zorgen ervoor dat het grondwater niet op het bouwterrein loopt en dat de zijkanten niet instorten.

Beeld: Bert Wisse/Het Klikt Fotografie | De brandlucht in het TTH werd veroorzaakt door het afbranden van de damwanden.

Tegelijkertijd met het afbranden werd er een geul gegraven met een machine op diesel. Na klachten van HvA’ers zijn de graafwerkzaamheden voortgezet met een elektrisch apparaat.

 

Chemische grond

Van hele gebouwrestanten tot archeologische schatten: je weet van tevoren nooit precies wat je onder de grond aantreft.

Stukken bodem onder de bouwput blijken te zijn vervuild met chemische stoffen

Dat kunnen ook vervelende verrassingen zijn. Onder het Conradhuis werden namelijk stukken vervuilde grond gevonden. In de grond zitten zogenoemde poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Dit zijn door de industrie gebruikte chemische en onverwoestbare stoffen voor onder andere brandblussers, bakpapier én make-up.

 

Die stoffen zijn niet afbreekbaar en eindigen soms in de bodem. Sinds juli 2019 moet de grond bij bouwterreinen verplicht worden onderzocht op deze stoffen. Die verontreinigde bodemdelen mogen in Nederland maar door één partij worden gekeurd. Daarom ligt de grond nu tijdelijk ergens anders in Amsterdam opgeslagen, zodat de bouw door kan gaan.

 

Stalen bosjes

Het gat waar ooit het gemaal stond heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een soort wit voetbalveldje met bosjes staal her en der. Deze witte substantie is tempex, en doet dienst als vloerisolatie voor de hoogbouw van het Conradhuis.

Beeld: Heleen Gorris | De witte tempex met de overblijfselen uit de heipalen.

De bosjes staal zaten in de heipalen, waarvan de bovenkant de afgelopen weken is verwijderd. Dat weghalen van de bovenkant van een heipaal heet ‘koppen snellen’. In deze stalen bosjes wordt straks een ander materiaal gevlochten, en vormt zo onderdeel van de fundatie die het gebouw straks gaat dragen.

Beeld: Heleen Gorris | Het gapende gat waar eerst de trap naar de Wibautstraat zat.

Trap(gat)

Wie weleens de kleine doorgang tussen het Theo Thijssenhuis en Kohnstammhuis nam om nog snel de metro te halen, zal nu toch een paar minuten eerder moeten vertrekken. De trap die je naar het begin van de Wibautstraat bracht is namelijk verdwenen.

 

Het gapende gat dat ervoor in de plaats is gekomen zal voorlopig niet toegankelijk zijn. En even snel buitenom lopen is er in de toekomst niet meer bij. Je kunt vanaf het plein nog wel de Wibautstraat bereiken, maar alleen als je door het Conradhuis loopt. Kun je wel meteen de binnenkant van het spiksplinternieuwe gebouw bekijken.