Aftellen naar de eerste TEDx op de Amstelcampus

18 september 2019
Beeld:

Floor | De campagneposter van TEDxHvAmsterdam

Geplaatst door
Tim van den Broek
Op
18 september 2019

Een wereldwijd populair fenomeen komt binnenkort naar de HvA: TEDx. Inspirerende sprekers van de hogeschool geven het publiek op TEDxHvAmsterdam hun kijk op de toekomst. Docent Youssef el Bouhassani is één van hen. ‘Het voorbereiden van zo’n toespraak is geen makkie.’

Op 1 oktober stappen in het Kohnstammhuis docenten, medewerkers én studenten van de Hogeschool op het podium om in het Engels een presentatie te geven – de kaartjes voor het evenement zijn inmiddels al uitverkocht. 

 

Het centrale thema is volgens de organisatoren ‘The Producible Future’. De presentaties gaan onder meer over de veranderende toekomst van onderwijs, emancipatie en het kapitalisme. Grote vragen komen er aan de orde, bijvoorbeeld: ‘Als de wereld dreigt te vergaan, leunen we dan achterover of gaan we actie ondernemen?’

 

‘TEDx heeft aanzien. Daar komen écht slimme mensen spreken en er worden nieuwe ideeën besproken’

Youssef El Bouhassani (32), die eerder werd gekozen tot HvA’er van het Jaar en Docent van het Jaar, is een van de zeven gekozen sprekers die voor een groot publiek presenteert.

 

Geen robots
Meer kunstmatige intelligentie in het onderwijs, dat is waar we volgens El Bouhassani naar toe moeten. Wat hij daaronder verstaat, legt hij uit in zijn presentatie. ‘Ik heb het dan niet over robots die voor de klas lesgeven, maar over het gebruik van algoritmes.’ Het voorbereiden van zo’n toespraak vindt El Bouhassani ‘geen makkie’.

 

‘De uitdaging is om binnen vijftien minuten een complex thema uit te leggen op een eenvoudige manier, en daar ben ik nog steeds mee bezig’, vertelt hij.

 

Toen de organisatie El Bouhassani vertelde dat hij kon deelnemen als spreker, was hij trots. ‘TEDx heeft toch een soort aanzien. Daar komen echt slimme mensen spreken en worden er nieuwe ideeën besproken. Ik keek er altijd naar voor mijn eigen inspiratie. Nu heb ik de kans om ánderen te inspireren.’

Beeld: Daniël Rommens | Youssef El Bouhassani

Wildcards
Afgelopen maand schreven verschillende mensen zich in voor een zogeheten Wildcard Event. Zij moesten hun idee pitchen voor een jury om een plekje op het podium te winnen. Anita Abaisa (38) won een wildcard. Ze heeft een community opgebouwd die zich inzet om de sociale positie van zwarte vrouwen in Nederland te verbeteren, en vertelt over haar platform Black Ladies Talk

 

Student Fabrizio Brancacho Taico (25), ook winnaar van een wildcard, werkt naast zijn studie Culturele & Maatschappelijke Vorming aan zijn eigen bedrijf,dat sociale ondernemers verbindt met grote firma’s. In zijn TEDx-talk vertelt hij hoe elk bedrijf een bijdrage kan leveren aan de maatschappij.

 

Op de website van het evenement staan alle sprekers. Wilde je er graag bij zijn, maar heb je geen kaartje gekocht? Niet getreurd: de TEDx wordt live gestreamd op een scherm in de universiteitsbibliotheek aan het Singel, waar jij als student gratis heen kan gaan.