Golden Dot Awards: de beste studentenproducten in een hip jasje

4 juli 2019
Beeld:

Rob de Otter

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
4 juli 2019

De hal werd een podium, de koffiecorner een expositie en studenten werden filmsterren. Het Kohnstammhuis was woensdagavond omgetoverd voor de Golden Dot Awards: een prijsuitreiking voor het beste werk van studenten Communication & Multimedia Design (CMD).

Hippe sneakers en intellectuele brillen voeren woensdagavond de boventoon in het Kohnstammhuis. Juryleden van een aantal designbureaus gaan samen met bezoekers het werk van studenten langs. Er zijn dit jaar vijfendertig genomineerden. Van eerstejaars tot afgestudeerden, voorgedragen door docenten. Allemaal met een ‘digital interactive design product’, zoals een app, game of interactieve installatie. 

 

De producten zijn gemaakt voor opdrachtgevers. Zoals de Type Conversion Training van student Maxim Molenaar (24). Deze game traint het cabinepersoneel van KLM om het juiste protocol tijdens een noodlanding uit te voeren. Met het spel op de laptop ben je een van de personeelsleden in een Boeing 737.

 

Problemen met de motor

Cabin crew, please close the doors,’ klinkt het vanuit de cockpit. De speler vergrendelt de deuren door op de muis te klikken. Maar dan begint het spel pas écht. Want na een rustige take-off roept de piloot om dat er problemen zijn met de motor. Aan de zijkanten van het vliegtuig verschijnt paars licht. Kennelijk het signaal voor ‘probleem’, want het vliegtuig schudt onbedaarlijk en de passagiers beginnen te gillen.

Beeld: Beeld: Kyrie Stuij | Maxim Molenaar

Als het vliegtuig eenmaal is geland, verschijnt er een melding met meerkeuzevragen en gaat er een timer van start. Binnen negentig seconden moet je de juiste keuzes maken over wel of geen glijbaan uitrollen en andere evacuatiemogelijkheden. 

 

‘Best stressvol hè?,’ vraagt Maxim met een grijns. Dit soort evacuatietrainingen worden nu nog via een powerpointpresentatie in een klaslokaal gegeven. ‘KLM wil de werkelijkheid beter nabootsen en de concentratie van het cabinepersoneel langer vasthouden. Daarom ben ik om de tafel gegaan met leden van de veiligheidsafdeling en heb ik dit spel ontwikkeld.’

 

Maxim kent het evacuatieprotocol zo goed als uit z’n hoofd. Of hij zich nu veiliger voelt tijdens het vliegen? ‘Ja, ik besef nu des te meer hoe groot de rol is die de cabin crew speelt bij de veiligheid. En het is leuk om zelf dingen te herkennen. Laatst vloog ik met KLM naar Canada en herkende ik veel geluiden en signalen. Toen dacht ik: Ah! Ik zie wat jullie doen.’ 

 

Outburst Fesitval

De Golden Dot Awards zijn onderdeel van Outburst: een vijfdaags festival waarin alle opleidingen van de Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie hun beste werk in de schijnwerpers zetten. De awards moeten de studenten stimuleren om goed hun best te doen en zijn tegelijkertijd een manier om in contact te komen met het werkveld. Zo bestaat de jury uit medewerkers van designbureaus PXL. Widgets, Vruchtvlees, Label A en Total Design: allemaal potentiële werkgevers van studenten CMD. 

 

Dat netwerken veel kan betekenen, weet ook de net afgestudeerde Suus van Voorde (23). De IJsbreker, haar interactieve installatie die eenzaamheid onder ouderen in Amsterdam tegengaat, is hoogstwaarschijnlijk binnenkort te leen bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Beeld: Stadsarchief Amsterdam | De IJsbreker toont oude foto's uit de omgeving, zoals het kruispunt op het Weesperplein.

Haar product is verstopt in een nostalgisch koffertje en bestaat uit een tv’tje met een afstandsbediening. Dat is eigenlijk een database met allerlei beelden uit het Stadsarchief. Op de tv verschijnen bijvoorbeeld oude foto’s van de omgeving van de kijker. Of er worden beelden getoond van de tramlijn die de kijker vroeger nam.

 

‘Het is heel leuk om te zien hoe ouderen echt in dat tv’tje kruipen als ze die foto’s van vroeger zien. Die herkenning maakt het makkelijker om een gesprek te beginnen,’ aldus Van Voorde.

 

Van de vijfendertig genomineerden kreeg onder meer de game voor KLM van Maxime Molenaar een award. De overige awards werden uitgereikt aan de websites Lettuce eat Salads, A cocoa farmer’s life in Ghana en de game-installatie voor kinderen Koken met AR