Dit is waarom jij volgend jaar dertig biertjes minder kunt drinken

19 juni 2019
Beeld:

Pixabay

Geplaatst door
Aafke Kok
Op
19 juni 2019

Het collegegeld gaat in 2020-2021 met zestig euro omhoog. Dat betekent dat dertig biertjes bij café Fest je dus zomaar door de neus worden geboord. Waarom eigenlijk?

De overheid bepaalt de hoogte van jouw collegegeld. Vandaar dat je voor bijna alle opleidingen in het hoger onderwijs hetzelfde moet betalen in Nederland.

 

De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de zogeheten inflatie. Dat betekent grofweg dat onze muntsoort minder waard is geworden. Waar je dus vorig jaar 2,50 euro voor een kopje koffie betaalde, is dat nu ongeveer 2,57 euro. 

Zo betaalde je vorig jaar 2,50 euro voor een kop koffie, inmiddels is dat ongeveer 2,57 euro

Boodschappen

Het afgelopen jaar was de prijsstijging van bijvoorbeeld kleding, boodschappen en verzekeringen relatief hoog. De overheid past diezelfde prijsstijging nu toe op jouw collegegeld, dat dus ook flink omhoog gaat – van 2083 euro naar 2143 euro per jaar.

 

Dat betekent niet dat alles duurder wordt, want de salarissen van de meeste mensen stijgen mee. Alleen is het jammer voor studenten, want die hebben over het algemeen geen volwaardig salaris.

Toch is er ook goed nieuws. Het aankomende studiejaar, 2019-2020, gaat het collegegeld maar met 23 euro omhoog. Dat komt onder andere omdat de zogeheten ‘Plasterk-opslag’ voor het eerst niet meer geldt. Dit was een standaard verhoging van 22 euro per jaar die in 2007 door oud-minister van Onderwijs Ronald Plasterk werd ingevoerd.  


En ben je eerstejaars, dan hoef je sinds vorig jaar sowieso maar de helft van het collegegeld te betalen. Gauw biertjes drinken dus, nu het nog kan.