Waarom je zelf moet koken en hoe je dat gezond doet
De magnetronmaaltijden nemen een heel schap in beslag in de supermarkt, je eten laten bezorgen duurt ook maar een half uurtje. Toch is dat volgens Antonia Mazel, docent bij Voeding & Diëtiek, niet handig. Zelf koken is haar belangrijkste tip voor gezond en duurzaam eten.
Als je dan inderdaad zelf de supermarkt in stapt, lijkt haast elk product wel een keurmerkje te hebben; ‘ biologisch’, ‘gezond eten’, ‘ goed voor hart en vaten’, ‘ minder suiker’… Hoe weet je nou wat echt gezond is? Naar wie moet je luisteren?
Antonia Mazel kan het weten. Afgelopen week promoveerde ze met haar onderzoek naar hoe bekende mensen zoals tv-kok Jamie Oliver het publieke debat over voedsel beïnvloeden. Dit zijn haar belangrijkste lessen voor jou.
1. Gezondheid is niet het belangrijkste – eet samen
Verantwoord eten moet volgens Mazel ook leuk en lekker zijn. Vooral in Amerika ligt de nadruk volgens haar te veel op gezondheid. Terwijl juist het sociale aspect van samen eten en samen koken volgens Mazel belangrijk is. Gezond eten kan leuk zijn. ‘We romantiseren de Italianen vaak, maar die zien eten wel als een sociale functie, daar kunnen we echt van leren.’ Als je zelf gaat koken, met producten die je samen vers van de markt hebt gehaald, dan ga je automatisch beter eten. ‘Je gaat niet op één dag én friet, én ijs én chips maken als je dat allemaal zelf moet doen’, zegt Mazel.
2. Luister naar Michael Pollan: eet echt eten, niet te veel, vooral groenten
In Nederland is de Amerikaanse schrijver en journalist Michael Pollan misschien niet zo bekend, maar dit is de man naar wie we volgens Mazel moeten luisteren. ‘Zijn regels zijn helder en duidelijk. Eet echt eten, niet te veel, vooral groenten. Het duurzaamheidsaspect zit daar ook in.’ Met echt eten bedoelt Pollan onbewerkt voedsel, verse producten, van het seizoen.
‘Je gaat niet op één dag én friet, én ijs én chips maken als je dat allemaal zelf moet doen’
Is het tijd voor een Nederlandse Pollan of Jamie Oliver, die dezelfde boodschap heeft? ‘Ja dat zou mooi zijn, iemand die een jong en breed publiek aanspreekt. Dat publiek luistert echt niet meer naar het voedingscentrum. Oliver heeft het charisma en de overtuigingskracht om ook bij hen binnen te komen.’ Komt die nieuwe BN’er van de HvA? ‘Vanuit onze opleiding zou je zeker genoeg achtergrond hebben. Maar de uitstraling is belangrijker. Haast iedereen vindt Oliver leuk, dat hebben we nodig.’
3. Staar je niet blind op bepaalde stofjes in je eten
Elk product checken op de hoeveelheid suiker, cholesterol of koolhydraten heeft volgens Mazel geen zin. ‘Het gaat juist om de grotere patronen. Dat je verse producten gebruikt en zelf kookt.’ Specifieke stofjes zijn helemaal niet zo belangrijk. Als je je aan de regels van Michael Pollan houdt (zie hierboven), dan komt het vanzelf wel goed.