Tien dingen die je moet weten over Nederland (als internationale student)

9 februari 2018 1333 Bekeken
Beeld:

Publiek domein

Geplaatst door
Flora Woudstra Hablé
Op
9 februari 2018

Wat moet je als internationale student echt weten over de Nederandse cultuur? Sander Schroevers (docent aan de minor Cross-Cultural Business Skills) gaf gisteravond een bijzonder college. Dit is wat je daar kon leren.

1. Praat met een G

En niet zomaar een “g”, benadrukt Schroevers. Hij maakt een raspend keelgeluid. ‘Mijn naam is SGGGroevers,’ zegt hij. ‘Ik geef les aan de hoGGGeschool.’ Daar is het volgens hem heel ‘GGGezellig’.

 

2. Leer de kleur oranje te waarderen

Oranje is de kleur van Nederland, vertelt Schroevers. Hij draagt dan ook een feloranje pak. Tevens is oranje ‘the happiest color’, de blijste kleur dus. ‘Eigenlijk komt de kleur oranje uit Frankrijk,’ geeft Schroevers toe. ‘Omdat de Nederlandse adelijke familie vernoemd is naar de Franse plek “Orange”.’

‘Aan alle Duitsers hier: ik ben geen vuilnisman’

3. Maak Duitsers belachelijk

Ze doen het net zo hard terug, benadrukt Schroevers, of zelfs harder. In Duitsland dragen de vuilnismannen namelijk oranje kleren. ‘Dus aan alle Duitsers hier: ik ben geen vuilnisman,’ zegt Schroevers. Daarna doet hij voor hoe je een Duits accent nadoet.

 

4. Je moet Nederland kunnen natekenen

‘Als je in dit land woont, moet je wel weten hoe het eruit ziet,’ zegt Schroevers. Hij laat tekeningen zien van internationale studenten die hij vroeg Nederland na te tekenen. ‘Sommigen zou ik direct terug willen sturen,’ verzucht hij terwijl hij wijst naar iemand die Limburg als een slangvormig aanhangsel had getekend.

 

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

Beeld: Beeld: (cc) Wikimedia Commons

5. Koop een fiets

‘Nederlanders worden op fietsen geboren,’ zegt Schroevers. ‘Dat klinkt pijnlijk, maar het is waar.’ Hij haalt er statistieken bij: Nederland heeft de hoogste fietsdichtheid ter wereld. Dat betekent dat we hier ongeveer net zoveel mensen als fietsen hebben: zeventien miljoen. ‘Afgezien nog van de fietsen die op de bodem van de grachten liggen.’

 

6. Eet dropjes

‘Dropjes zijn gemaakt van een wortel die zoeter is dan suiker,’ zegt Schroevers. ‘Ze zijn goed tegen hoofdpijn en Nederlanders vinden ze heerlijk.’ Hij deelt bakjes met dropjes uit in de zaal. Veel internationale studenten willen ze niet aanraken.

‘Schrik niet van lange mensen’

7. Leer het woord ‘normaal’

‘De VVD won de laatste verkiezingen met hun slogan “Doe normaal”,’ zegt Schroevers. ‘Nederlanders zijn dol op het woord. Doe gewoon normaal!’ Wat het betekent om normaal te doen, dat mogen de internationale studenten zelf bedenken.

 

8. Schrik niet van lange mensen

‘Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Dat moeten ze wel zijn, voor als de dijken straks doorbreken,’ zegt Schroevers. Kunnen ze in ieder geval nog boven water uitkomen.

 

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

Beeld: Beeld: Flora Woudstra | Sander Schroevers tijdens het college
‘In Nederland eten ze heel veel kaas’

9. Nederlands eten is vreselijk

‘Nederlands eten is echt niet lekker,’ zegt Schroevers. ‘Jullie bevinden je in het deel van Europa waar men alleen maar brood eet. In Nederland eten ze ook heel veel kaas, de hele Albert Heijn ligt vol met soorten kaas. Maar heel gevarieerd is het eigenlijk niet.’ Hij zegt het met een knipoog.

 

10. Jenever is wel lekker

Dat is waar Schroevers echt trots op is: goede oude Nederlands jenever. ‘Ga dat maar drinken!’