De HvA in boze brief aan Red Bull over blikjesactie: ‘Onfatsoenlijk’

31 januari 2019
Beeld:

Anne Posthuma

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
31 januari 2019

Het bestuur van de HvA heeft een boze brief gestuurd naar Red Bull Nederland. De hogeschool is kwaad omdat het bedrijf een student betaalde voor een reclamestunt in een van de leslokalen.

Maandag vonden studenten en docenten van de opleiding Communication & Multimedia Design blikjes energiedrank, die onder de tafels waren geplakt. Het bleek om een actie te gaan van een zogenoemde student brand manager die in dienst van Red Bull reclame maakt bij medestudenten.

‘U kunt blijkbaar niet het fatsoen opbrengen om ons over uw activiteiten te consulteren’

Dit is niet toegestaan. Het bestuur van de HvA vindt de actie dan ook ‘ergerlijk’. ‘U kunt blijkbaar niet het fatsoen opbrengen om ons over uw activiteiten te consulteren,’ schrijft het bestuur.

 

Uitlokking
Maar de hogeschool stoort zich nog het meest aan het feit dat Red Bull studenten ‘uitlokt tot het overtreden van de huisregels en het verstoren van het onderwijs’. Dat kan voor de student gevolgen hebben.

 

Wie de regels overtreedt, riskeert in uiterste gevallen een toegangsverbod of de beëindiging van de inschrijving aan de hogeschool. ‘Daar houden wij u als opdrachtgever mede voor verantwoordelijk,’ waarschuwt het HvA-bestuur.

 

Red Bull moet voor 11 februari reageren op de brief, waarin het bestuur vraagt om de huisregels te respecteren en ‘studenten niet meer te benaderen voor marketing binnen de gebouwen’. Als dat niet gebeurt dan behoudt de HvA zich ‘alle rechten voor’.

Red Bull zei eerder al het volgende tegenover HvanA: ‘Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun acties. Maar als de HvA het hier niet mee eens is, dan zullen we dit niet meer doen.’

 

In de tussentijd gaat de actie van Red Bull op andere universiteiten en hogescholen door. Op de Technische Universiteit in Eindhoven werden blikjes met dezelfde gele post-its op de trapleuningen geplakt.

 

Lees hieronder de hele brief.