Elf procent van de HvA-medewerkers heeft een niet-westerse achtergrond

31 januari 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens Heleen Gorris
Op
31 januari 2019

Hoe divers is de HvA? Uit vandaag gepresenteerde cijfers blijkt dat er nog een opdracht ligt: nu heeft 11 procent van de medewerkers een niet-westerse migratieachtergrond. Over vier jaar moet dat bijna verdubbeld zijn.

In 2017 had 11 procent van de medewerkers een niet-westerse migratieachtergrond. Van hen werken de meeste bij ondersteunende diensten, zoals gebouwbeheer. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

De HvA deed mee aan een pilot waarbij de achtergrond van medewerkers in kaart werd gebracht. De HvA mag deze gegevens zelf niet verzamelen: vragen naar de achtergrond van een medewerker is niet toegestaan.

 

Vorig jaar kondigde de HvA een ambitieuze doelstelling aan: in 2022 moet 20 procent van de medewerkers een niet-westerse migratieachtergrondIemand met een niet-westerse migratieachtergrond heeft volgens de definitie van het CBS ouders óf is zelf afkomstig uit Afrika, Latijns-Amerika, Turkije of Azië (behalve Japan en Indonesië). hebben. Dat betekent dat het percentage in vier jaar bijna moet verdubbelen.

 

Hieronder vind je de cijfers uit het rapport. (De tekst loopt door onder de infographic.)

SZW startte de pilot Barometer Culturele Diversiteit omdat veel maatschappelijke instellingen (waaronder hogescholen) worstelen met diversiteit binnen hun organisatie. Hoe verhoog je het aantal medewerkers met een niet-westerse achtergrond, zodat je een afspiegeling bent van de samenleving?

 

Later vandaag praten we met Cees Endhoven, de directeur Human Resources van de HvA, over hoe hij meer medewerkers met een niet-westerse achtergrond naar de HvA wil trekken.