Start je studentenleven!

Dit is een advertorial van Asva Studentenunie.


Ben jij een nieuwe student in Amsterdam? En wil jij weten wat er allemaal te doen is? Een netwerk opbouwen, groeien als mens, sporten, of bezig zijn met cultuur; het kan allemaal. Op StartjeStudentenleven.nl kan jij ontdekken wat jij allemaal uit je studentenleven kan halen.
Doe de Quiz!
Als eerstejaars student in Amsterdam wil je natuurlijk weten wat er allemaal te doen is en alles uit je studententijd halen. Maar hoe? Dat kan nog wel eens een lastige vraag zijn. Daarom hebben wij, bij de ASVA Studentenunie, een nieuw platform opgericht, namelijk StartjeStudentenleven.nl. Via een korte quiz kom jij erachter hoe jij het meeste uit je studententijd kan halen, en voor je het weet, heb je er 5 whatsappgroepen met vrienden, een groter netwerk, zaterdagavondplannen en heel veel gezelligheid bij! Ga dus naar www.startjestudentenleven.nl en doe de quiz.

 

Goed en inclusief onderwijs en een beter OV

 

Vind jij het ook zo belangrijk dat iedereen moet kunnen studeren? Vind je het belachelijk dat de metro’s om 1 uur ’s nachts al stoppen? Wil je ook van die lening af die je nodig hebt om je studiegeld te kunnen betalen? Wil je onderwijs dat er voor jou is en een breder verhaal vertelt?

 

ASVA behartigt de belangen van alle Amsterdamse studenten, of die nou studeren aan het HBO of aan de universiteit, en dat is hard nodig! Wij zetten ons in voor goed openbaar vervoer, de kwaliteit van het onderwijs én voor betaalbare studentenwoningen. Wij werken daarvoor veel samen met de HvA en de gemeente.

 

Bij ASVA zijn studenten elke dag aan het werk om op het gebied van huisvesting en onderwijs die veranderingen te krijgen waar studenten recht op hebben. Hiervoor verzamelen wij informatie over de verschillende opleidingen, faculteiten en verenigingen en zijn we in staat een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat. Zo maken wij ons hard voor inclusiviteit, diversiteit en ondersteunen we duurzame en groene initiatieven. Natuurlijk doen we ook mee aan de #nietmijnschuld dat ervoor wilt zorgen dat we niet meer hoeven te lenen om te kunnen studeren.

 

Als wij dingen tegenkomen die echt niet kunnen gaan wij het gesprek aan met wethouders, gemeenteraadsleden of het College van Bestuur, doen we onderzoek naar de problemen, schrijven we een persbericht of opinieartikel en voeren we als het nodig is actie met honderden of zelfs duizenden studenten.

 

Studeren in Amsterdam betekent vaak reizen met het OV, of je nu op kamers woont of niet. Zeker omdat het tekort aan woningen in de stad steeds groter wordt, is een goede bereikbaarheid van de onderwijslocaties super belangrijk. Wij willen dan ook dat het nachtnet verbeterd wordt zodat je ook ’s nachts veilig thuis kunt komen, juist als je niet in het centrum woont. ASVA werkt samen met de GVB in de Reizigers Advies Raad (RAR). Heb je een klacht of idee ter verbetering van het OV voor studenten? Dan kun je altijd bij ASVA terecht.

 

Wil je meer weten, lid worden of zoek je een toffe bijbaan? Check dan snel onze website asva.nl of app ons op +31 6 39625931.

 

 

75 jaar strijden voor jouw belangen

Het is een bijzondere maand voor de studentenvakbond van Amsterdam: ze bestaat 75 jaar. Sinds mei 1945 zet ASVA zich in voor goed onderwijs en betaalbare studentenwoningen.

 

In mei dit jaar bestaat ASVA 75 jaar. Het was de bedoeling om dit te vieren met veel leuke evenementen, maar door het Coronavirus zijn die helaas verplaatst naar mei 2021. De ASVA studentenunie heeft zich al die jaren ingezet voor het verbeteren van het studentenleven, door zich hard te maken voor studentenhuisvesting, goed openbaar vervoer, maar ook door bijvoorbeeld protesten te organiseren. Judith Crabbendam was bestuurslid van ASVA in 2017|2018 en is één van de organisatoren van het lustrum. Zij vindt het erg jammer dat het lustrum nu niet door kan gaan. ‘Het was een mooi moment geweest om stil te staan bij wat ASVA allemaal doet en heeft gedaan. Het belang van studenten die samen komen om iets te doen voor anderen en daarvoor willen strijden, dat vond ik zelf best wel bijzonder om te zien.’

Judith (links) en ons huidig bestuurslid Amy (rechts)

 

Bram Harkema was secretaris van ASVA in het bestuursjaar 2014|2015, voor hem is het belang van een goede studentenvakbond ook nu overduidelijk. ‘Al 75 jaar komt ASVA op voor het bestaansrecht van studenten. Er zijn zwart-wit-video’s waarop ASVA in de jaren ’60 al demonstreert voor meer studentenwoningen. ASVA is de enige partij die lobbyt voor meer studentenwoningen in Amsterdam. En dat is nog steeds hard nodig. Dat studenten het niet gemakkelijk hebben blijkt ook weer aan de huidige coronacrisis.’

De twee oud-bestuursleden hebben allebei mooie herinneringen aan hun tijd bij ASVA. Crabbendam: ‘Om alle medewerkers, vrijwilligers en het bestuur te bedanken hebben we aan het eind van de zomer altijd een etentje met speeches, liedjes, wijntjes en lekker eten. Dat waren echt de leukste avonden.’ Harkema heeft een andere bijzondere herinnering die hem bij is gebleven: ‘In 2015 werd het Bungehuis bezet door studenten die boos waren over de reorganisatieplannen op de Faculteit Geesteswetenschappen en het economisch denken aan de universiteit. Deze bezetting eindigde abrupt toen de UvA besloot de ME op haar eigen studenten af te sturen. ASVA organiseerde met een grote groep studenten en actiegroepen in 24 uur een demonstratie tegen deze politie-inzet. Ik had de eervolle taak om contact met de politie te houden, wat vooral betekende dat ik elke 5 minuten werd gebeld met de vraag of we per se naar het Maagdenhuis wilde gaan: “Jullie mogen ook naar de Dam hoor, dan leiden we de trams wel om.” De demonstratie verliep perfect, de sfeer was goed en er waren écht heel veel mensen. De demonstratie werd afgesloten met speeches voor het Maagdenhuis en terwijl wij met ASVA naar een café wilden lopen om na te praten, werd de deur ingeslagen en begon wat wij nu kennen als de laatste bezetting van het Maagdenhuis.’

Bram Harkema

Activisme, het opkomen voor belangen van studenten, een sterke community; het zijn aspecten die bij de ASVA studentenunie passen.  Ook in de komende 75 jaar zal ASVA zich in blijven zetten voor de belangen van alle studenten in Amsterdam. In al de jaren dat ASVA bestaat is er veel veranderd en de komende jaren zal er ongetwijfeld ook weer veel veranderen. Juist daarom is een sterke studentenvakbond van groot belang. Harkema: ‘Ik gun ASVA een toekomst waarbij het bestaansrecht niet wordt bediscussieerd. Het zou volstrekt logisch moeten zijn wat ASVA doet en waarom dat belangrijk is.’

 

Wil jij op de hoogte blijven van het lustrum van ASVA? Volg ons dan op facebook, instagram of twitter!

 

Lees hieronder oude advertorials terug.

 

Een bestuursjaar – Iets voor jou?

Vraag je je tijdens quarantaine wel eens af hoe volgend studiejaar eruit gaat zien? Denk je misschien ook wel eens aan hoe het zou zijn om een bestuursjaar te doen? Wij helpen je bij het maken van deze keuze.

 

Amsterdam kent een groot aantal verenigingen voor studenten. Al deze verenigingen hebben een bestuur. Dit bestuur zorgt er onder andere voor dat er leuke en leerzame dingen georganiseerd worden voor studenten. In deze tijd van het jaar beginnen de meeste verenigingen met de zoektocht naar een nieuw bestuur dat na de zomer het stokje van hen kan overnemen. Een goed moment, want jij zit tijdens je quarantaine misschien ook wel te denken over hoe jij jouw volgende studiejaar wilt gaan vormgeven. Misschien twijfel je wel of een bestuursjaar iets voor jou is. Wij helpen je bij het maken van deze keuze.

 

Afgelopen weken sprak ik met het bestuur van FinTax (studievereniging van de opleidingen Finance Tax & Advice (FTA), Financial Services Management (FSM) en Fiscaal Recht & Economie (FRE) van de HvA), het Bestuur SV MARCO (Marketing en Communicatie, HvA) en Emma Hilde Fuchs voorzitter van de ASVA Studentenunie. Zij delen hun ervaringen en helpen jou bij het maken van een keuze.

 

Je kunt om verschillende redenen kiezen voor een bestuursjaar. Die redenen kunnen zijn dat je nieuwe mensen wilt leren kennen, het leuk vindt om evenementen te organiseren of omdat je je persoonlijk verder wilt ontwikkelen. Ook Nico Tegelberg (vicevoorzitter SV Macro) herkent dit: ‘Het leek mij gelijk al leuk om een jaar in bestuur te zitten, dat kwam door de gezelligheid. Maar het feit dat je interessante ervaring opdoet voor op je CV was uiteindelijk doorslaggevend voor mij.’ Dominique de Jong (vicevoorzitter FinTax): ‘Je leert ontzettend veel: besturen en samenwerken, maar ook notuleren en je verbetert je sociale vaardigheden. Je ervaart alle aspecten die ook komen kijken bij het runnen van een bedrijf. Je verbreedt niet alleen je netwerk en kennis maar het is ook een pluspunt op je CV.’

 

Als bestuur stuur je een organisatie aan, ben je eindverantwoordelijk voor events, ontwikkel je de visie en doelen van de organisatie, evalueren je organisatorische processen, leer je mensen inwerken, omgaan met onverwachte situaties en leer je rekening houden met meerdere stakeholders. Dat zijn allemaal vaardigheden die je ontwikkelt.  Los daarvan leer je ook veel over jezelf, dat zegt ook Jelle Ritsma (voorzitter SV Marco): ‘Ik heb geleerd om allerlei evenementen te organiseren, maar daarnaast heb ik vooral geleerd om beter te plannen, want daar was ik dramatisch in, haha.’

 

Sommige bestuursfuncties zijn parttime en sommige fulltime. De ASVA Studentenunie is voor komend studiejaar op zoek naar beide. Ik vroeg Emma Hilde Fuchs, voorzitter van ASVA, waarom zij heeft gekozen voor een bestuursjaar: ‘De ervaring die je opdoet tijdens een zo’n jaar valt niet te vergelijken met je studie. De dingen die je leert, zul je voor de rest van je leven kunnen gebruiken. Het is hard werken en het zit niet altijd even mee, maar de voldoening die je eruit haalt, is niet te evenaren. Ik heb nog nooit in zo'n korte tijd zoveel geleerd.’

 

Als ik de bestuursleden moet geloven die ik de afgelopen tijd heb gesproken, lijkt er nauwelijks een reden te zijn om níet te kiezen voor een bestuursjaar. Toch merken veel besturen dat het lastig is om geschikte kandidaten te vinden. Dat komt onder meer door de invoering van het leenstelsel en toenemende druk om zo snel mogelijk af te sturen. ‘Zonde,’ zegt Fuchs ‘ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze en qua geld; bij ASVA zetten wij ons juist in voor de afschaffing van het leenstelsel, dat ik daar nu iets langer voor moet lenen heb ik er wel voor over.’

 

Kortom de redenen om een bestuursjaar te doen zijn er in overvloed. Twijfel je toch nog? Kijk dan op: https://asva.nl/over-asva/nieuwbestuur/

 

ASVA spreekt zich uit over woningdelen

Dit is een advertorial van Asva Studentenunie.

 

Als je in Amsterdam woont en een onzelfstandige kamer hebt, dat is een kamer waar je de keuken en/of badkamer met andere huisgenoten deelt, moet je verhuurder hier al vanaf 1 januari 2017 een vergunning voor hebben. Tot nu toe betekende dat voor huurder en verhuurder nog niet zo veel, maar vanaf 1 april dit jaar gaat de gemeente dit beleid ook echt handhaven.

 

ASVA vindt deze verandering belangrijk, omdat veel Amsterdamse studenten een woning delen. Sommigen doen dat om sociale redenen; het is gezellig om je woning te delen met huisgenoten of vrienden. Je bent zo minder eenzaam, zeker als je bent verhuisd naar een nieuwe stad om te studeren. ASVA vindt woningdelen ook een verrijking voor de stad zelf. Het houdt alle delen van de stad, ook het centrum, bewoonbaar voor jongeren en studenten. Studenten en jongeren worden anders naar de randen van de stad verbannen.

 

 

Helaas willen niet alle verhuurders een vergunning aanvragen. Ze vinden het te duur of zijn bang dat ze minder huur kunnen vragen in de toekomst. Doordat deze huisbazen geen vergunning aanvragen, komen studenten op straat te staan!

 

Daarom is het belangrijk dat studenten goed op de hoogte zijn van de nieuwe regels over woningdelen. Deel jij jouw huis met twee of meer huisgenoten, dan heeft jouw huisbaas een vergunning nodig! Jouw huisbaas kan een vergunning krijgen als de woning aan een paar eisen voldoet: er moet een gemeenschappelijke ruimte zijn van minstens 11 m2, je moet een eigen huurcontract krijgen en als er meer dan vier mensen wonen, zijn er eisen voor geluidsisolatie.

               

Vanaf 1 april zijn er quota voor het aanvragen van een vergunning, waardoor het moeilijker kan worden om een vergunning te krijgen. Per wijk mag maximaal 5% van de huizen verhuurd worden met woningdelen en in appartementencomplexen maximaal 25%. ASVA is het niet eens met deze quota, omdat hierdoor in sommige wijken geen nieuwe kamers verhuurd kunnen worden in de toekomst. Deze quota maken het nog moeilijker om het tekort aan studentenkamers in Amsterdam op te lossen.

 

Voldoet jouw woning al aan de nieuwe eisen, heb je een contract en is er een vergunning? Klik hier voor meer informatie over woningdelen.

 

Wil je meer weten over het kamertekort in Amsterdam? Kijk dan dit filmpje! (het duurt maar 30 seconden)

 

ASVA strijdt tegen stress en burn-out onder studenten: Tijd voor een TIMEOUT!

Dit is een advertorial van Asva Studentenunie.

 

Door stress, prestatiedruk verwachtingen van zichzelf en van anderen krijgen steeds meer studenten psychische problemen zoals een burn-out of een depressie. Door de overheid en meerdere instanties is dit maatschappelijke probleem al vaak gesignaleerd... en daar blijft het bij. Om hiertegen in actie te komen organiseert de ASVA Studentenunie samen met Stichting TimeOut een theatervoorstelling over dit onderwerp in het Wibauthuis op 12 februari om 19:15 uur.

Dit evenement is geen gewone voorstelling, maar een interactief theaterdebat. Tijdens deze voorstelling worden studenten in een veilige omgeving geprikkeld om na te denken over deze problemen, en kunnen zij met professionals in gesprek gaan. Want, in hoeverre ervaar jij eigenlijk druk om te presteren?


Na afloop van de TIMEOUT! voorstelling vindt er een borrel plaats in het TimeOut Café, waar studenten en andere geïnteresseerden de mogelijkheid hebben om na te praten. Daarnaast kunnen studenten spreken met professionals die hen kunnen begeleiden bij hun vragen en problemen. Ook zal Teuntje van Heese haar onderzoek over de zoektocht naar mentale gezondheidssteun van studenten op de Universiteit van Amsterdam presenteren.


Time-out vindt plaats op 12 februari 2020, in het Wibauthuis van de Hogeschool van Amsterdam. Een kaartje kost €3.72 inclusief twee consumpties en zijn nu te koop via asva.nl/timeout.

 

Nieuwsgierig geworden? Check hier de trailer:

 

HvanA draagt geen verantwoordelijkheid voor deze inhoud.